Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i brokułem
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i brokułem to pomysł na obiad dla tych, którzy w ferworze przedświątecznych przygotowań, pomiędzy przygotowaniem kolejnej wersji jaj, a upieczeniem wielkanocnej baby, nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie ciepłego posiłku. BBC Good Food jest skarbnicą tego typu przepisów, warto poszperać, jeśli chce się znaleźć inspirację. W lodówce czy spiżarni zawsze znajdziemy kilka produktów, z których można wyczarować coś smacznego. Tym razem wystarczy makaron, dwie puszki tuńczyka i brokuł. Cheddar można zastąpić innym serem, w mojej wersji znalazł się też jogurt..
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach, odsączonego z zalewy (nie musi być w oleju),
- główka brokuła,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 400 g makaronu ugotowanego al dente (u mnie penne),
- 100 g startego cheddara,
- 300 ml gęstego jogurtu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki. Obgotowujemy przez 5-7 minut w osolonej wodzie.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy tuńczyka, zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 5-7 minut.
Wszystkie składniki (brokuła, makaron i sos z tuńczykiem) mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch wylewamy wymieszany z serem jogurt.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut.
Gotowe!
Ja tam swietami sie nie przejmuje - kto wie, moze na wielkanocnym stole pojawi sie u mnie taka wlasnie zapiekanka?
OdpowiedzUsuńwygląda szałowo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki;)
OdpowiedzUsuńWszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuń