Chow mein z brokułem i pieczarkami
Chow mein to nic innego jak, przygotowany na chiński sposób, makaron (typu noodle) w towarzystwie warzyw, mięsa i sosu. Wszystko smażone w woku, w wysokiej temperaturze.
Jako, że pieczarek i brokułów u mnie ostatnio pod dostatkiem, proponuję Wam bardzo szybką wersję z ich udziałem. Mięsożerni, tak jak ja, mogą też dodać piersi kurczaka.
Składniki:
- opakowanie makaronu typu noodle,
- 2 - 3 piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 brokuł, podzielony na różyczki, ugotowany al dente,
- 350 g pieczarek,
- 1 słoik marynowanego selera,
- 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 płaskie łyżeczki startego imbiru,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól, pierz do smaku
Przygotowujemy marynatę do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego mieszamy z 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku i łyżeczką imbiru. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy w woku, na niewielkiej ilości tłuszczu. Po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy przez ok. 5 minut, po czym dodajemy odsączonego selera, obgotowane brokuły i obsmażonego kurczaka. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, a następnie polewamy sosem przygotowanym z sosu sojowego, miodu, pozostałego czosnku i imbiru oraz soku z cytryny. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem noodle (przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu).
Jako, że pieczarek i brokułów u mnie ostatnio pod dostatkiem, proponuję Wam bardzo szybką wersję z ich udziałem. Mięsożerni, tak jak ja, mogą też dodać piersi kurczaka.
Składniki:
- opakowanie makaronu typu noodle,
- 2 - 3 piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 brokuł, podzielony na różyczki, ugotowany al dente,
- 350 g pieczarek,
- 1 słoik marynowanego selera,
- 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 płaskie łyżeczki startego imbiru,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól, pierz do smaku
Przygotowujemy marynatę do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego mieszamy z 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku i łyżeczką imbiru. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy w woku, na niewielkiej ilości tłuszczu. Po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy przez ok. 5 minut, po czym dodajemy odsączonego selera, obgotowane brokuły i obsmażonego kurczaka. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, a następnie polewamy sosem przygotowanym z sosu sojowego, miodu, pozostałego czosnku i imbiru oraz soku z cytryny. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem noodle (przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu).
Uwielbiam takie smaki, pyszny obiad!
OdpowiedzUsuń