Chow mein z brokułem i pieczarkami

Chow mein to nic innego jak, przygotowany na chiński sposób, makaron (typu noodle) w towarzystwie warzyw, mięsa i sosu. Wszystko smażone w woku, w wysokiej temperaturze.
Jako, że pieczarek i brokułów u mnie ostatnio pod dostatkiem, proponuję Wam bardzo szybką wersję z ich udziałem. Mięsożerni, tak jak ja, mogą też dodać piersi kurczaka.

Składniki:
 - opakowanie makaronu typu noodle,
 - 2 - 3 piersi z kurczaka,
 - 1 cebula,
 - 1 brokuł, podzielony na różyczki, ugotowany al dente,
 - 350 g pieczarek,
 - 1 słoik marynowanego selera,
 - 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego,
 - 2-3 ząbki czosnku,
 - 2 płaskie łyżeczki startego imbiru,
 - sok z połowy cytryny,
 - 1 łyżeczka miodu,
 - sól, pierz do smaku



Przygotowujemy marynatę do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego mieszamy z 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku i łyżeczką imbiru. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy w woku, na niewielkiej ilości tłuszczu. Po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy przez ok. 5 minut, po czym dodajemy odsączonego selera, obgotowane brokuły i obsmażonego kurczaka. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, a następnie polewamy sosem przygotowanym z sosu sojowego, miodu, pozostałego czosnku i imbiru oraz soku z cytryny. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem noodle (przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty