Łosoś w sosie grzybowym

Po sylwestrowym szaleństwie, zwłaszcza jeśli noc upłynęła Wam na tanecznych harcach, suto zaprawionych alkoholem, z pewnością marzycie teraz o chłodnej coli lub rozgrzewającym barszczu. Mało komu będzie się chciało spędzać długie godziny w kuchni. Co zrobić, gdy rodzina krzyczy, że chce obiad, a Wam brak siły? Można włożyć do piekarnika łososia, uprzednio polać go winnym sosem grzybowym i czekać na efekt..

Składniki:
 - filet z łososia (cały lub podzielony na porcje),
 - 400 g prawdziwków (u mnie mrożone),
 - 1 drobno posiekana cebula,
 - 2 łyżki masła,
 - 100 ml białego wytrawnego wina,
 - 200 ml wywaru warzywnego,
 - 200 ml śmietany 30%,
 - kilka gałązek tymianku,
 - sól, pierz



Cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy prawdziwki i smażymy przez 7-10 minut, by grzyby zmiękły. Zalewamy winem, następnie wywarem warzywnym, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 10-15 minut, aż płyn zredukuje się połowę. Ostrożnie dolewamy śmietanę, energicznie mieszając. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą i pieprzem, zalewamy sosem. Na wierzchu układamy gałązki tymianku.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. Ale pyszności:) Ja na szczęście mam siłę dzisiaj gotować, ale faktycznie danie dla "zmęczonych" jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
    Pozdrawiam serdecznie
    Dota

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś super. Magdo, wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Po sylwestrowej nocy jedzenie raczej nie bylo na szczycie listy moich marzen ;) Ale dzisiaj znow tam wrocilo i chetnie przetracilabym takiego lososia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczny obiad, aż ślinka cieknie! Dobrego 2013!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty chyba masz jakąś przydomową hodowlę łososia?:>:>

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty