Curry z kurczaka ze szpinakiem
Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam zapach kuminu, smak pasty czosnkowo - imbirowej i kolor kurkumy. Niby zwykłe curry, a jego przygotowanie to kwintesencja tego, co najlepsze w gotowaniu - mieszanie, doprawianie, próbowanie..
Składniki marynaty:
- 1 łyżka soku z limonki,
- pół łyżki mielonego chilli,
- pół startej cebuli,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- pół łyżki startego imbiru,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- szczypta szafranu,
- płaska łyżeczka kurkumy,
- pół łyżki garam masala,
- sól, pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1-2 ząbki czosnku (+1 do szpinaku),
- 1 łyżka garam masala,
- 100 ml gęstego jogurtu,
- 1-2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 750 g szpinaku,
- 1 drobno posiekana cebula,
- sól, pieprz do smaku
Składniki marynaty łączymy. Zanurzamy w niej pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc, by smaki się przegryzły.
Pozostały imbir i czosnek wrzucamy na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju. Podsmażamy przez 1-2 minuty, dodajemy garam masala i smażymy przez kolejną minutę, by przyprawy uwolniły aromat. Dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Gotujemy przez 10-15 minut. Dodajemy jogurt i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy dalej przez kilka minut.
Osobno przygotowujemy szpinak. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na maśle. Dodajemy szpinak i smażymy przez kilka minut, by odparować płyn.
Curry podajemy ze szpinakiem i ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Składniki marynaty:
- 1 łyżka soku z limonki,
- pół łyżki mielonego chilli,
- pół startej cebuli,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- pół łyżki startego imbiru,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- szczypta szafranu,
- płaska łyżeczka kurkumy,
- pół łyżki garam masala,
- sól, pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1-2 ząbki czosnku (+1 do szpinaku),
- 1 łyżka garam masala,
- 100 ml gęstego jogurtu,
- 1-2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 750 g szpinaku,
- 1 drobno posiekana cebula,
- sól, pieprz do smaku
Składniki marynaty łączymy. Zanurzamy w niej pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc, by smaki się przegryzły.
Pozostały imbir i czosnek wrzucamy na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju. Podsmażamy przez 1-2 minuty, dodajemy garam masala i smażymy przez kolejną minutę, by przyprawy uwolniły aromat. Dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Gotujemy przez 10-15 minut. Dodajemy jogurt i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy dalej przez kilka minut.
Osobno przygotowujemy szpinak. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na maśle. Dodajemy szpinak i smażymy przez kilka minut, by odparować płyn.
Curry podajemy ze szpinakiem i ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Też uwielbiam kolor kurkumy, jest taki słoneczny :) Przy okazji nabrałam ochoty na jakieś indyjskie danie, bo u Ciebie taki pyszny obiadek dzisiaj.
OdpowiedzUsuńKolejna pyszna odmiana curry. Ja też uwielbiam kuchnie indyjską, za mnogość przypraw :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mniam, lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńze szpinakiem? ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńsuper:) a gdzie się zielony szpinak zgubił?
OdpowiedzUsuń