Curry z kurczaka ze szpinakiem

Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam zapach kuminu, smak pasty czosnkowo - imbirowej i kolor kurkumy. Niby zwykłe curry, a jego przygotowanie to kwintesencja tego, co najlepsze w gotowaniu - mieszanie, doprawianie, próbowanie..

Składniki marynaty:
 - 1 łyżka soku z limonki,
 - pół łyżki mielonego chilli,
 - pół startej cebuli,
 - 3 łyżki gęstego jogurtu,
 - pół łyżki startego imbiru,
 - 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
 - szczypta szafranu,
 - płaska łyżeczka kurkumy,
 - pół łyżki garam masala,
 - sól, pieprz do smaku

Pozostałe składniki:
 - 3 piersi z kurczaka,
 - 1 łyżka startego imbiru,
 - 1-2 ząbki czosnku (+1 do szpinaku),
 - 1 łyżka garam masala,
 - 100 ml gęstego jogurtu,
 - 1-2 łyżki masła,
 - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
 - 750 g szpinaku,
 - 1 drobno posiekana cebula,
 - sól, pieprz do smaku



Składniki marynaty łączymy. Zanurzamy w niej pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc, by smaki się przegryzły.
Pozostały imbir i czosnek wrzucamy na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju. Podsmażamy przez 1-2 minuty, dodajemy garam masala i smażymy przez kolejną minutę, by przyprawy uwolniły aromat. Dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Gotujemy przez 10-15 minut. Dodajemy jogurt i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy dalej przez kilka minut.
Osobno przygotowujemy szpinak. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na maśle. Dodajemy szpinak i smażymy przez kilka minut, by odparować płyn.
Curry podajemy ze szpinakiem i ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!

Komentarze

  1. Też uwielbiam kolor kurkumy, jest taki słoneczny :) Przy okazji nabrałam ochoty na jakieś indyjskie danie, bo u Ciebie taki pyszny obiadek dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna pyszna odmiana curry. Ja też uwielbiam kuchnie indyjską, za mnogość przypraw :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. super:) a gdzie się zielony szpinak zgubił?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty