Zapiekanka z mięsem mielonym
Ta rustykalna zapiekanka bardzo przypomina tradycyjne brytyjskie, pokryte zapiekanym puree. Początkowo taka właśnie miała być, pikantne, rozgrzewające wnętrze, a na nim delikatne puree z pietruszki. Cóż - w związku z tym, że pietruszki zabrakło na wierzchu ułożyłam talarki z ziemniaków. Dobrze się stało, miłośnicy pyrek do obiadu byli zachwyceni..
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie indyk),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 gałązek selera naciowego,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka czerwone fasoli,
- 1-2 łyżki sos worcestershire,
- pół łyżeczki mielonego chilli,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 7 obgotowanych ziemniaków,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojonego w plasterki selera naciowego. Smażymy przez 7-10 minut, by warzywa zmiękły. Dorzucamy mięso, mieszamy i smażymy przez kolejne 10 minut. Wlewamy sos worcestershire, pomidory z puszki, koncentrat, doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez kwadrans pod koniec dodając do sosu odsączoną fasolę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków. Posypujemy mieloną papryką i solą.
Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie indyk),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 gałązek selera naciowego,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka czerwone fasoli,
- 1-2 łyżki sos worcestershire,
- pół łyżeczki mielonego chilli,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 7 obgotowanych ziemniaków,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojonego w plasterki selera naciowego. Smażymy przez 7-10 minut, by warzywa zmiękły. Dorzucamy mięso, mieszamy i smażymy przez kolejne 10 minut. Wlewamy sos worcestershire, pomidory z puszki, koncentrat, doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez kwadrans pod koniec dodając do sosu odsączoną fasolę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków. Posypujemy mieloną papryką i solą.
Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!
Pyszna, a energii faktycznie może dodać :)
OdpowiedzUsuńjako nadworny miłośnik pyrek (w dzieciństwie potrafiłam wyjadać je śmietnika looool) jestem na tak! zapiekanka przechodzi do kolejnej rundy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie konkretne, sycace dania, zwlaszcza zima.
OdpowiedzUsuń