Zapiekanka z mięsem mielonym

Ta rustykalna zapiekanka bardzo przypomina tradycyjne brytyjskie, pokryte zapiekanym puree. Początkowo taka właśnie miała być, pikantne, rozgrzewające wnętrze, a na nim delikatne puree z pietruszki. Cóż - w związku z tym, że pietruszki zabrakło na wierzchu ułożyłam talarki z ziemniaków. Dobrze się stało, miłośnicy pyrek do obiadu byli zachwyceni..

Składniki:
 - 500 g mielonego mięsa (u mnie indyk),
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 6 gałązek selera naciowego,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - 1 puszka czerwone fasoli,
 - 1-2 łyżki sos worcestershire,
 - pół łyżeczki mielonego chilli,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 7 obgotowanych ziemniaków,
 - 1 łyżeczka mielonej papryki,
 - sól, pieprz



Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojonego w plasterki selera naciowego. Smażymy przez 7-10 minut, by warzywa zmiękły. Dorzucamy mięso, mieszamy i smażymy przez kolejne 10 minut. Wlewamy sos worcestershire, pomidory z puszki, koncentrat, doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez kwadrans pod koniec dodając do sosu odsączoną fasolę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków. Posypujemy mieloną papryką i solą.
Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!

Komentarze

  1. Pyszna, a energii faktycznie może dodać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jako nadworny miłośnik pyrek (w dzieciństwie potrafiłam wyjadać je śmietnika looool) jestem na tak! zapiekanka przechodzi do kolejnej rundy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie konkretne, sycace dania, zwlaszcza zima.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty