Polędwiczki kurczaka w panierce z cheddara i krakersów

Niewiele w kuchni przez ostatni tydzień się działo. Było za to trochę strachu, skierowanie do szpitala i przepychanki z NFZ. Koniec końców, wszystko dobrze się skończyło, a zalecenia lekarza to trzymanie nerwów na wodzy.
Tak, łatwo powiedzieć, kiedy stres wygląda z każdego zakamarka.
No, prawie każdego, na szczęście okazało się, że w piekarniku mu za gorąco, a w lodówce zbyt zimno - gotować można, najlepiej popijając piwo melisowe.
Po krótkiej kulinarnej przerwie coś szybkiego - polędwiczki kurczaka zapiekane z cheddarem w panierce z krakersów.

Składniki:
- 8 polędwiczek z kurczaka,
 - 200 g startego cheddara,
 - 200 g pokruszonych krakersów,
 - szklanka mleka,
 - płaska łyżka słodkie mielonej papryki,
 - sól, pieprz



Polędwiczki oczyszczamy i zanurzamy na przynajmniej godzinę w mleku (wcześniej doprawionym solą i pieprzem). Nie odsączając, każdą polędwiczkę obtaczamy w startym cheddarze (lekko dociskając), a następnie w panierce z krakersów i mielonej papryki (jeśli krakersy nie są posolone, można do niej dodać też trochę soli). Tak przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Świetnym dodatkiem do takiego mięsa będzie duszony na maśle z czosnkiem szpinak.

Komentarze

  1. To na święta już dziś życzę Ci spokoju i relaksu:) A polędwiczki smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cale szczescie, ze skonczylo sie na strachu...
    A poledwiczki na pewno pyszne! Od cheddara jestem uzalezniona :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty