Palmiery z prosciutto i pieczarkami

Jaką przekąskę zaproponowałbym do piwa? Każdy szanujący się pijar miałby zapewne mnóstwo propozycji - od golonki zaczynając na serowych paluchach kończąc. Ja, bez dłuższego zastanawiania się, polecam coś, co każdy, bez większych umiejętności kulinarnych, będzie mógł przygotować samodzielnie - szybko i sprawnie. Ciasto francuskie przekładane szynką prosciutto (lub inną długodojrzewającą) i podsmażonymi z cebulą pieczarkami.
Do tego szklanką dobrze schłodzonego piwa pszenicznego i można się odprężyć wieczorową porą w przededniu wigilijnego szaleństwa..

Składniki:
 - opakowanie ciasta francuskiego,
 - 1 drobno posiekana cebula,
 - 500 g pieczarek,
 - 5-6 plastrów szynki prosciutto,
 -  sól, pieprz



Cebulę podsmażamy na niewielkie ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez ok. 10 minut - by grzyby zmiękły i odparowały płyn.
Ciasto francuskie rozwijamy. Układamy na nim plastry szynki. Na niech rozkładamy wystudzone pieczarki.
Krótsze boki ciasta zawijamy do środka lekko dociskając. Tak przygotowaną "roladę" wkładamy na ok. 30 minut do lodówki - wówczas ciasto "stwardnieje" i łatwiej będzie je kroić.
Schłodzoną roladę kroimy w 3-4 centrymetrowe plastry. Układamy je na blasze.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Gotowe!

Niemiecka marka Paulaner proponuje dwie piwne kompozycje, jeśli jeszcze nie mieliście przyjemności spróbowania piwa pszenicznego, polecam:
 - Piwo pszeniczne, Weissbier, nazywane popularnie białym - specjalnie wyhodowane drożdże górnej fermentacji nadają mu jedyny w swoim rodzaju charakter: ożywczy, a jednocześnie łagodny, o delikatnym aromacie owocowo-drożdżowym. Wzrok przyciąga jego świetlisty, pomarańczowy kolor, naturalna mętność i silna piana. Metoda warzenia bez filtrowania sprawia, że jest autentycznie naturalne, zawiera wiele witamin, minerałów i mikroelementów.
 - W porównaniu do piwa jasnego, Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel ma w sobie więcej ciemnego słodu. Stąd jego kuszący kasztanowy kolor. Duża ilość chmielowo-słodowego ekstraktu, wynosząca aż 12,4 % sprawia, że ma pełny smak i charakter, któremu nie można się oprzeć. Jego świeży, silny aromat przypomina zapach prażonego słodu.

Komentarze

  1. uwielbiam palmiery w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Paulaner rządzi na moim stole codziennie tylko przekąski się zmieniają:)DZIĘKUJE!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty