Lasagne z klopsikami, pieczarkami i porem
Co prawda, nie mam nic przeciwko tradycyjnej lasagne z sosem bolońskim, ale bardzo lubię odstępować od tego, co przewidywalne i sprawdzone. Może szpinak i ricotta? Nie, nie tym razem! Dziś proponuję klopsikowo - pieczarkowe szaleństwo! Właśnie tak - przełożyłam płaty lasagne małymi klopsikami i sosem z pora i pieczarek. Wierzch zapiekanki posypałam startym cheddarem - powstała pyszna, złota i chrupiąca skorupka..
Składniki:
- 8-12 płatów lasagne,
- 500 g mielonego mięsa indyczego,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 bułka namoczona w mleku,
- 1 jajo,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 300 g pieczarek,
- 2 pory (białe części),
- 2 łyżki masła,
- 200 ml wywaru warzywnego,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 75 ml białego wytrawnego wina,
- 100 g startego cheddara,
- sól, pieprz
Mięso łączymy z jakiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu cebulą i czosnkiem. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu i odstawiamy na bok.
Pory kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 7-10 minut. Kiedy grzyby odparują płyn, dodajemy wino i wywar warzywny. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dolewamy kremówkę. Gotujmy przez kilka minut na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwę sosu. Układamy na niej warstwę płatów lasagne. Wylewamy na nią warstwę sosu z porem i pieczarkami, przykrywamy płatami makaronu. Znów dolewamy sosu, na nim układamy klopsiki. Ostatnią warstwę makaronu układamy na klopsikach, polewamy ją pozostałym sosem. Zapiekankę posypujemy startym cheddarem.
Zapiekamy przez 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Gotowe!
Składniki:
- 8-12 płatów lasagne,
- 500 g mielonego mięsa indyczego,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 bułka namoczona w mleku,
- 1 jajo,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 300 g pieczarek,
- 2 pory (białe części),
- 2 łyżki masła,
- 200 ml wywaru warzywnego,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 75 ml białego wytrawnego wina,
- 100 g startego cheddara,
- sól, pieprz
Mięso łączymy z jakiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu cebulą i czosnkiem. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu i odstawiamy na bok.
Pory kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 7-10 minut. Kiedy grzyby odparują płyn, dodajemy wino i wywar warzywny. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dolewamy kremówkę. Gotujmy przez kilka minut na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwę sosu. Układamy na niej warstwę płatów lasagne. Wylewamy na nią warstwę sosu z porem i pieczarkami, przykrywamy płatami makaronu. Znów dolewamy sosu, na nim układamy klopsiki. Ostatnią warstwę makaronu układamy na klopsikach, polewamy ją pozostałym sosem. Zapiekankę posypujemy startym cheddarem.
Zapiekamy przez 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Gotowe!
Zaszalałaś dziś w kuchni;)
OdpowiedzUsuńMadziu, ale kusisz :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl na troche inna lasagne! A te klopsiki musza byc naprawde pyszne.
OdpowiedzUsuń