Lasagne z klopsikami, pieczarkami i porem

Co prawda, nie mam nic przeciwko tradycyjnej lasagne z sosem bolońskim, ale bardzo lubię odstępować od tego, co przewidywalne i sprawdzone. Może szpinak i ricotta? Nie, nie tym razem! Dziś proponuję klopsikowo - pieczarkowe szaleństwo! Właśnie tak - przełożyłam płaty lasagne małymi klopsikami i sosem z pora i pieczarek. Wierzch zapiekanki posypałam startym cheddarem - powstała pyszna, złota i chrupiąca skorupka..

Składniki:
 - 8-12 płatów lasagne,
 - 500 g mielonego mięsa indyczego,
 - 1 drobno posiekana cebula,
 - 1 bułka namoczona w mleku,
 - 1 jajo,
 - 1 łyżka suszonego tymianku,
 - 1-2 ząbki czosnku,
 - 300 g pieczarek,
 - 2 pory (białe części),
 - 2 łyżki masła,
 - 200 ml wywaru warzywnego,
 - 100 ml śmietany kremówki,
 - 75 ml białego wytrawnego wina,
 - 100 g startego cheddara,
 - sól, pieprz



Mięso łączymy z jakiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu cebulą i czosnkiem. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu i odstawiamy na bok.
Pory kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 7-10 minut. Kiedy grzyby odparują płyn, dodajemy wino i wywar warzywny. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dolewamy kremówkę. Gotujmy przez kilka minut na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwę sosu. Układamy na niej warstwę płatów lasagne. Wylewamy na nią warstwę sosu z porem i pieczarkami, przykrywamy płatami makaronu. Znów dolewamy sosu, na nim układamy klopsiki. Ostatnią warstwę makaronu układamy na klopsikach, polewamy ją pozostałym sosem. Zapiekankę posypujemy startym cheddarem.
Zapiekamy przez 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty