Piersi kurczaka faszerowane serem mascarpone
Dawno nie posiłkowałam się w obadosowym pichceniu przepisami z BBC Good Food. W ostatni weekend postanowiłam nadrobić zaległości. Ponieważ na gotowanie czasu wiele nie było, a strona BBC GF pełna jest propozycji na szybkie obiady, ochoczo wzięłam się za jej przeglądanie. Kilka receptur zaznaczyłam sobie "na później", a na pierwszy "rzut" poszły piersi kurczaka faszerowane mascarpone..
Składniki:
- 4 oczyszczone piersi z kurczaka,
- 4 łyżki sera mascarpone,
- 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 8 plastrów długodojrzewającej szynki,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz
Mascarpone mieszamy z czosnkiem, rozmarynem. Doprawiamy do smaku. Mięso lekko nacieramy solą i pieprzem. W każdej piersi z kurczaka robimy "kieszeń", wciskamy do niej po łyżce sera, a następnie zawijamy w plastry szynki. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy je na 20-25 minut do średnio nagrzanego piekarnika.
Przed podaniem mięso skrapiamy sokiem z cytryny.
Ja roladki podałam na usmażonym z czosnkiem szpinaku.
Pycha!
Składniki:
- 4 oczyszczone piersi z kurczaka,
- 4 łyżki sera mascarpone,
- 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 8 plastrów długodojrzewającej szynki,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz
Mascarpone mieszamy z czosnkiem, rozmarynem. Doprawiamy do smaku. Mięso lekko nacieramy solą i pieprzem. W każdej piersi z kurczaka robimy "kieszeń", wciskamy do niej po łyżce sera, a następnie zawijamy w plastry szynki. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy je na 20-25 minut do średnio nagrzanego piekarnika.
Przed podaniem mięso skrapiamy sokiem z cytryny.
Ja roladki podałam na usmażonym z czosnkiem szpinaku.
Pycha!
Genialny pomysł! Kurczak wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńRobilam, byly pyszne, choc mascarpone troche mi wyplynal bokiem, mimo owijki z szynki... Ale liczy sie smak :)
OdpowiedzUsuńa wiesz, że złapałam się ostatnio na tym samym? muszę przewertować bbc ;) pieknie prezentuje się ten Twój kurak!
OdpowiedzUsuńI dla mnie pycha :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:) ja robię podobne z jamon i parmezanem:)
OdpowiedzUsuńPycha po prostu :)
OdpowiedzUsuńAle to musiało być przepyszne !!
OdpowiedzUsuńCudo! To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń