Marokańskie kofty na cytrynowym kuskusie

Lekka arabska uczta - na niedzielny obiad zaserwowałam marokańskie kofty po brzegi wypełnione aromatycznymi przyprawami. Do tego kasza kuskus z groszkiem z nutą cytryny. Dzięki tym smakom, mimo deszczowej aury i popołudniowej szarzyzny, choć przez chwilę poczuliśmy letni powiew znad Morza Śródziemnego.

Składniki:
 - 500 g mielonego mięsa drobiowego (jeśli się komuś uda zdobyć - może być jagnięcina),
 - 1 drobno posiekana, podsmażona na  niewielkiej ilości tłuszczu) cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 jajo,
 - 1 namoczona w mleku bułka,
 - 1 płaska łyżeczka kuminu,
 - 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
 - pół łyżeczki harissy w proszku,
 - pół łyżeczki sumaku,
 - sól, pieprz

cytrynowy kuskus:
 - 300 g kaszy kuskus,
 - 300 g zielonego groszku (może być mrożony),
 - 1 szklanka wywaru warzywnego,
 - sok z jednej cytryny,
 - 1 łyżka masła,
 - sól, pieprz 



Mięso mieszamy z jajem, bułką, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Formujemy podłużne kofty. Nabijamy na   bambusowe patyki do szaszłyków. Grillujemy lub pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, po 10 minut z każdej strony.
Kuskus mieszamy z groszkiem, zalewamy gorącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na około kwadrans. Dodajemy sok z cytryny, masło, doprawiamy do smaku.
Upieczony kofty podajemy na ciepłym kuskusie.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty