Roladki z bakłażana ze szpinakiem i fetą

Bakłażany, w moim przypadku, nie są wdzięcznym warzywem. Niejednokrotnie, mimo posolenia i odciśnięcia z nich płynu, pozostaje w nich gorzki smak. Podobno należy wybierać te młode, mniejsze, o intensywnej barwie. Najlepiej by były cięższe, niż wskazuje na to ich wygląd.
Kiedy więc mamy już odpowiednio wyselekcjonowane warzywa, możemy przyrządzić coś zdrowego, lekkiego, jak np. bakłażanowe roladki ze szpinakiem i fetą..

Składniki:
 - 2 pokrojone w cienkie plastry bakłażany,
 - pół kg świeżego szpinaku,
 - 2 łyżki masła,
 - 200 g sera typu feta,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - 1 drobno posiekana cebula,
 - 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 1 płaska łyżeczka cukru,
 - pół łyżeczki suszonego oregano,
 - pół łyżeczki suszonego tymianku,
 - sól, pieprz



Szpinak podsmażamy z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku na rozgrzanym maśle. Lekko doprawiamy pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pokruszony ser feta. Smażymy przez 3-5 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Plastry bakłażana grillujemy lub podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy lekko wystygną, na każdym  nich układamy po około dwie łyżeczki farszu szpinakowego. Zawijamy ciasne roladki, które następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy przez 15-20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
W międzyczasie przygotowujemy sos: cebulę podsmażamy z pozostałym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy suszonymi ziołami, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez kilka minut, by pomidory zmiękły.
Gorącym sosem polewamy upieczone roladki.
Gotowe!

Komentarze

  1. Ja z baklazanami polubilam sie w koncu (choc, przyznaje, wymagalo to czasu), ale Mezczyzna nigdy ich nie zaakceptowal. W takiej formie jednak moze udaloby mi sie je przemycic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie pałam miłością do bakłażanów, wolę cukinię, ale tak podane wyglądają kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysl:) oczywiscie nie wiem kiedy/czy to zrobie ale bardzo mi sie kompozycja podoba....

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty