Korzenny gulasz z plackami z kaszy gryczanej
Jakiś czas temu, zainspirowana reklamą i rekomendacją Mistrza Buniacza, postanowiłam, po obadosowemu, zinterpretować racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem, autorstwa Karola Okrasy. Rozgrzewające, słodko - pikantne danie, zadowoli wielu, nawet tych którym kasza gryczana ze smakołykiem się nie kojarzy. Takie placki, polane piernikowym sosem smakują wybornie! Idealne na jesienne chłody!
Składniki marynaty i gulaszu:
- 1 kg wieprzowego mięsa gulaszowego,
- 1 łyżka sosu worcestershire,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- pół łyżeczki pikantnej czubricy
- 4 cebule,
- 3 marchewki,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- szczypta chilli,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- sól, pieprz
Składniki placków gryczanych:
- 300 g ugotowanej al dente kaszy gryczanej,
- 2 starte na grubych oczkach ziemniaki,
- 1 starta cebula,
- 2 jaja,
- pół szklanki mąki,
- sól, pieprz
Sos worcestershire łączymy z łyżeczką miodu, słodką papryką i czubricą. W takiej marynacie zanurzamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy przyprawę do piernika, chilli, miód, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę marchewkę. Smażymy przez kilka minut, wrzucamy obsmażone wcześniej mięso, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy placki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Powinna powstać gęsta masa. Możemy formować z niej placki ręcznie (uwaga, może się "kleić") lub wlewać ją na patelnię przy pomocy łyżki. Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na złoty kolor, z obu stron.
Składniki marynaty i gulaszu:
- 1 kg wieprzowego mięsa gulaszowego,
- 1 łyżka sosu worcestershire,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- pół łyżeczki pikantnej czubricy
- 4 cebule,
- 3 marchewki,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- szczypta chilli,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- sól, pieprz
Składniki placków gryczanych:
- 300 g ugotowanej al dente kaszy gryczanej,
- 2 starte na grubych oczkach ziemniaki,
- 1 starta cebula,
- 2 jaja,
- pół szklanki mąki,
- sól, pieprz
Sos worcestershire łączymy z łyżeczką miodu, słodką papryką i czubricą. W takiej marynacie zanurzamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy przyprawę do piernika, chilli, miód, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę marchewkę. Smażymy przez kilka minut, wrzucamy obsmażone wcześniej mięso, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy placki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Powinna powstać gęsta masa. Możemy formować z niej placki ręcznie (uwaga, może się "kleić") lub wlewać ją na patelnię przy pomocy łyżki. Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na złoty kolor, z obu stron.
Ja też już testowałam te placki i przyznaję, że są świetne! Uwielbiam takie dania o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńPyszny ten gulasz, i do tego takie placki, mniam :)
OdpowiedzUsuńprzyprawę do piernika pewnie bym pominęła ;), ale gryczaną lubię bardzo, więc narobiłaś mi ogromnej ochoty na te placki :)
OdpowiedzUsuńte placki mnie bardzo intrygują..
OdpowiedzUsuńzresztą, gulasz także! :]
Pozdrawiam.
Zdecydowanie za rzadko jadam kasze... Podobaja mi sie te chrupiace placuszki! I gulasz tez, naturalnie.
OdpowiedzUsuńPlacki koniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń