Korzenny gulasz z plackami z kaszy gryczanej

Jakiś czas temu, zainspirowana reklamą i rekomendacją Mistrza Buniacza, postanowiłam, po obadosowemu, zinterpretować  racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem, autorstwa Karola Okrasy. Rozgrzewające, słodko - pikantne danie, zadowoli wielu, nawet tych którym kasza gryczana ze smakołykiem się nie kojarzy. Takie placki, polane piernikowym sosem smakują wybornie! Idealne na jesienne chłody!

Składniki marynaty i gulaszu:
 - 1 kg wieprzowego mięsa gulaszowego,
 - 1 łyżka sosu worcestershire,
 - 1 łyżeczka miodu,
 - 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
 - pół łyżeczki pikantnej czubricy
 - 4 cebule,
 - 3 marchewki,
 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
 - szczypta chilli,
 - 1 łyżka miodu,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 2 liście laurowe,
 - 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
 - 500 ml bulionu drobiowego,
 - sól, pieprz

Składniki placków gryczanych:
 - 300 g ugotowanej al dente kaszy gryczanej,
 - 2 starte na grubych oczkach ziemniaki,
 - 1 starta cebula,
 - 2 jaja,
 - pół szklanki mąki,
 - sól, pieprz



Sos worcestershire łączymy z łyżeczką miodu, słodką papryką i czubricą. W takiej marynacie zanurzamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy przyprawę do piernika, chilli, miód, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę marchewkę. Smażymy przez kilka minut, wrzucamy obsmażone wcześniej mięso, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy placki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Powinna powstać gęsta masa. Możemy formować z niej placki ręcznie (uwaga, może się "kleić") lub wlewać ją na patelnię przy pomocy łyżki. Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na złoty kolor, z obu stron.

Komentarze

  1. Ja też już testowałam te placki i przyznaję, że są świetne! Uwielbiam takie dania o tej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny ten gulasz, i do tego takie placki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przyprawę do piernika pewnie bym pominęła ;), ale gryczaną lubię bardzo, więc narobiłaś mi ogromnej ochoty na te placki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. te placki mnie bardzo intrygują..
    zresztą, gulasz także! :]
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie za rzadko jadam kasze... Podobaja mi sie te chrupiace placuszki! I gulasz tez, naturalnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Placki koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty