Oszukana pizza

Ze zrobieniem pizzy od a do zet mam zawsze jeden problem. Jest nim ciasto drożdżowe, nie lubię go robić, nie umiem, albo boję się, że mi się nie uda. Ratunkiem w takiej sytuacji mogą być kupione gotowce, a gdy pod ręką nie ma akurat tych drożdżowych.. Biorę płat ciasta francuskiego, obkładam serem i różnościami. Jak się uprę mogę powiedzieć, że piekę tartę, ale co tam - dziś będzie oszukana pizza. Ze słodko - kwaśnymi papryczkami, jak Mistrz Gordon przykazał (ostatnimi czasy właśnie taka wersja papryki najbardziej mi odpowiada).

Składniki:
 - 1 płat ciasta francuskiego,
 - 150 g startego cheddara,
 - 2 duże czerwone papryki,
 - płaska łyżeczka cukru pudru,
 - 1 łyżeczka czerwonego octu winnego,
 - kilka plasterków długodojrzewającej szynki,
 - sól, pieprz



Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażmy przez ok. 3 minuty aż warzywa zaczną mięknąć. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem winnym. Gotujemy przez kilka minut, aż ocet wyparuje, a papryka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Ciasto francuskie rozkładamy na blasze do pieczenia. Zawijamy brzegi. Posypujemy startym cheddarem. Na wierzchu układamy paprykę i plastry szynki.
Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Komentarze

  1. Oszukana czy nie... zjadłabym ją bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. będę musiała zrobić taką

    OdpowiedzUsuń
  3. MNiam, oszukana ale smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam ciasto francuskie, więc z taką oszukaną pizzą szybko bym się zaprzyjaźniła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oszukana? Byc moze, ale za to jaka smaczna :) A mistrza Gordona warto sluchac, bo zwykle ma racje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobają mi się te papryczki... i jakby ich tak użyć do jakiegoś nadziewanka mięsnego?:> będę próbować:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty