Kurczak na puree z kukurydzy
Przytachałam ostatnio z ryneczku zielonego kalafiora i kilka kolb kukurydzy. Apetycznie kolorowo, ale co z tego zrobić? Kalafiora proponuję po prostu obgotować - choćby po to, by przekonać się, że jego smak niczym nie różni się od tego tradycyjnego. Hitem i tak będzie kukurydza! Postanowiłam, podpatrując Brytyjczyków, którzy bardzo często przecierają przeróżne warzywa, przyrządzić z niej puree. Słodkie, kremowe, wyglądem przypominające jajecznicę. Już mam zamówienie, by przy kolejnym obiedzie była szansa na dokładkę;)
Składniki:
- 1 kalafior obgotowany, podzielony na różyczki (nie musi być zielony),
- 3 kolby kukurydzy,
- 4 piersi z kurczaka,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka oczyszczamy, zanurzamy w marynacie z oliwy z oliwek, koncentratu pomidorowego i zmiażdżonego czosnku, przynajmniej na godzinę. Przed obsmażeniem doprawiamy solą i pieprzem.
Z kolb zdejmujemy ziarna kukurydzy (najlepiej i najszybciej zrobić to ostrym nożem). Opłukujemy je, a następnie gotujemy w mleku przez 10-15 minut (tak by zmiękły). Osobno podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gorącą kukurydzę łączymy z cebulą. Dodajemy masło i przecieramy blenderem na gładką masę (jeśli puree będzie za gęste możemy je rozrzedzić mlekiem). Doprawiamy solą i pieprzem.
Na puree z kukurydzy układamy podsmażone piersi z kurczaka. Podajemy z kalafiorem.
Gotowe!
Składniki:
- 1 kalafior obgotowany, podzielony na różyczki (nie musi być zielony),
- 3 kolby kukurydzy,
- 4 piersi z kurczaka,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka oczyszczamy, zanurzamy w marynacie z oliwy z oliwek, koncentratu pomidorowego i zmiażdżonego czosnku, przynajmniej na godzinę. Przed obsmażeniem doprawiamy solą i pieprzem.
Z kolb zdejmujemy ziarna kukurydzy (najlepiej i najszybciej zrobić to ostrym nożem). Opłukujemy je, a następnie gotujemy w mleku przez 10-15 minut (tak by zmiękły). Osobno podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gorącą kukurydzę łączymy z cebulą. Dodajemy masło i przecieramy blenderem na gładką masę (jeśli puree będzie za gęste możemy je rozrzedzić mlekiem). Doprawiamy solą i pieprzem.
Na puree z kukurydzy układamy podsmażone piersi z kurczaka. Podajemy z kalafiorem.
Gotowe!
Fajna alternatywa dla ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawie i apetycznie wyglądą to puree:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy puree z kukurydzy, bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie to puree podoba, swietna alternatywa dla ziemniakow.
OdpowiedzUsuńFeria kolorów:)
OdpowiedzUsuńbarwy się pięknie komponują. to puree mi się podoba!
OdpowiedzUsuń