Krążki cebulowe
U Obadosa zazwyczaj znajdziecie przepisy na smaczny obiados, rzadziej pokazuję i przygotowuję przekąski. Dziś przepis właśnie na "małe co nieco", które można chrupać np. zamiast chipsów. Krążki cebulowe, amerykańska klasyka, idealna "zagrycha" do piwa, może się sprawdzić też jako dodatek do zupy, np. z groszku.
Składniki:
- 4 duże cebule,
- 1 rozbełtane jajo,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki piwa,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- sól, pieprz
Obrane cebule kroimy w grube plastry, delikatnie dzielimy je na krążki.
Jajo, mleko, mąkę, piwo i sodę oczyszczoną mieszamy - ciasto powinno być lekko lejące się (jak na naleśniki). Doprawiamy je solą i pieprzem.
Krążki cebuli zanurzamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
przyjemne chrupanie ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam krążki cebulowe :D Chociaż to niezbyt lekka przekąska :)
OdpowiedzUsuńKrążki cebulowe moja pyszota!:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmniamiiii!!!! jako przekaska nie mowi do mnie, ale jako dodatek do zupy, idealne!
OdpowiedzUsuń