Krążki cebulowe

U Obadosa zazwyczaj znajdziecie przepisy na smaczny obiados, rzadziej pokazuję i przygotowuję przekąski. Dziś przepis właśnie na "małe co nieco", które można chrupać np. zamiast chipsów. Krążki cebulowe, amerykańska klasyka, idealna "zagrycha" do piwa, może się sprawdzić też jako dodatek do zupy, np. z groszku.

Składniki:
 - 4 duże cebule, 
 - 1 rozbełtane jajo,
 - pół szklanki mleka,
 - pół szklanki piwa,
 - 2 szklanki mąki,
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
 - sól, pieprz


Obrane cebule kroimy w grube plastry, delikatnie dzielimy je na krążki.
Jajo, mleko, mąkę, piwo i sodę oczyszczoną mieszamy - ciasto powinno być lekko lejące się (jak na naleśniki). Doprawiamy je solą i pieprzem. 
Krążki cebuli zanurzamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Gotowe!


Komentarze

  1. Uwielbiam krążki cebulowe :D Chociaż to niezbyt lekka przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krążki cebulowe moja pyszota!:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mniamiiii!!!! jako przekaska nie mowi do mnie, ale jako dodatek do zupy, idealne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty