Curry z papryką i cukinią
Ucieszona dziś azjatycko jestem. Dzięki interwencji przemiłych wielkopolskich blogowych koleżanek już niedługo wezmę udział w warsztatach prowadzonych przez Wilsona Chung. Mam nadzieję, że do 11. października świat się nie skończy i nic nie pokrzyżuje mi szyków.
Tymczasem kuchnia nie do końca indyjska (jakoś nie spotkałam się jeszcze z dodatkiem cukinii w curry;))..
Składniki:
- 3 czerwone papryki,
- 2 cukinie,
- 1 duża cebula,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżka indyjskiego curry,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- szczypta chilli,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy razem z czosnkiem i imbirem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, a następnie pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażamy przez kilka minut by warzywa zmiękły. Wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód i sok z cytryny. Doprawiamy curry, kolendrą, papryką, chilli oraz solą i odrobiną pieprzu. Gotujemy przez 10-15 minut. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Tymczasem kuchnia nie do końca indyjska (jakoś nie spotkałam się jeszcze z dodatkiem cukinii w curry;))..
Składniki:
- 3 czerwone papryki,
- 2 cukinie,
- 1 duża cebula,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżka indyjskiego curry,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- szczypta chilli,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy razem z czosnkiem i imbirem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, a następnie pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażamy przez kilka minut by warzywa zmiękły. Wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód i sok z cytryny. Doprawiamy curry, kolendrą, papryką, chilli oraz solą i odrobiną pieprzu. Gotujemy przez 10-15 minut. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Super,super..super! :D
OdpowiedzUsuńA ja chyba juz gdzies widzialam dyniowe curry :) Podoba mi sie bardzo! Warsztatow zas zazdraszczam i trzymam kciuki, by nic nie weszlo ci w droge.
OdpowiedzUsuńO rety, rewelacja! Muszę to zrobić! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpo tajlandzku super:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne danie tym bardziej, że uwielbiam te smaki! no i siedzę w pracy a Ty mi taki apetyt robisz!
OdpowiedzUsuńkusząca propozycja:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na szybki obiad :) Miłych warsztatów życzę.
OdpowiedzUsuńMniam, to by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńale piękne kolory, wygląda ślicznie.
OdpowiedzUsuń