Piersi kurczaka panierowane w kalafiorze
Pascal Brodnicki powrócił do kulinarnych łask. Jakiś czas temu, kątem oka, zobaczyłam w telewizorni fragment Jego starego programu. Nie wnikałam za bardzo, choć interesującym wydał mi się pomysł na zrobienie kalafiorowej panierki. Zdaje się, że nie tylko mnie ten sposób panierowania zainteresował - przeglądając historię odesłań na mojego bloga znalazłam kilka z zapytaniem o panierkę z kalafiora właśnie.
W związku z powyższym, nie miałam większego wyboru, musiałam spróbować..
Składniki;
- 4 rozbite piersi kurczaka,
- mała główka kalafiora,
- 1 rozklekocone jajo,
- sól, pieprz
Oczyszczonego, surowego kalafiora ścieramy na grubych oczkach tarki (tylko różyczki, bez gałęzi), lekko doprawiamy do smaku. Piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, namaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w startym kalafiorze. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
Gotowe!
W związku z powyższym, nie miałam większego wyboru, musiałam spróbować..
Składniki;
- 4 rozbite piersi kurczaka,
- mała główka kalafiora,
- 1 rozklekocone jajo,
- sól, pieprz
Oczyszczonego, surowego kalafiora ścieramy na grubych oczkach tarki (tylko różyczki, bez gałęzi), lekko doprawiamy do smaku. Piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, namaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w startym kalafiorze. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
Gotowe!
Ale fajny przepis! Chętnie wypróbuję, uwielbiam takie kombinacje:))
OdpowiedzUsuńA więc zamiast z bułką tartą trzeba będzie spróbować kurczaka w panierce z kalafiora :) Fajna odmiana!
OdpowiedzUsuńFajne połączenie. Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńuwielbiałam jego program zanim stał się taki Knorrowy. Ci wszyscy goście, piesek z szafce kuchennej :) panierka oryginalna, smak kalafiora bardzo lubię, więc z chęcią zrobię takiegop kuraka.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kalafior i chętnie bym tego skosztowała
OdpowiedzUsuńA to dopiero pomysł ! Muszę spróbować koniecznie :)
OdpowiedzUsuńMam jakieś zaległości w kulinarnych pomysłach z programów telewizyjnych, bo o takiej panierce pierwsze słyszę, ale bardzo mi się ten pomysł spodobał. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, są super. Tylko u mnie schabowe:) Właśnie na bloga dodaję, oczywiście z linkiem do Ciebie:)
OdpowiedzUsuń