Chicken cacciatore - włoski kurczak po myśliwsku

Chicken cacciatore to nic innego, jak włoski sposób na kurczaka zapiekanego z sosem i warzywami. Przepisów na niego w internecie sporo - zazwyczaj w ich składzie znajdziemy pomidory, zioła i paprykę. U mnie, z racji cukiniowego sezonu w zielonym towarzystwie. Prosto i szybko!

Składniki:
 - 4 piersi z kurczaka,
 - 2 cukinie,
 - 1 cebula,
 - 500 g pieczarek,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 2 ząbki czosnku,
 - suszony tymianek i bazylia,
 - natka pietruszki do dekoracji
 - sól, pieprz



Piersi kurczaka oczyszczamy, lekko rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
Drobno posiekaną cebulę cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię, smażymy przez chwilę po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy przez kilka minut, by warzywa zmiękły, a grzyby częściowo odparowały płyn. Dolewamy pomidory z puszki wraz sokiem, dodajemy koncentrat pomidorowy.
W razie potrzeby doprawiamy.
Gotowym sosem zalewamy piersi z kurczaka. Naczynie żaroodporne wkładamy na około pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty