Krem pieczarkowy z porem i winem
Zanim na ryneczku pojawią się dorodne borowiki i żółciótkie kurki, wymarzoną, bogatą zupę grzybową musi zastąpić pyszna pieczarkowa. Aby nie była zbyt gęsta, zrezygnowałam z dodania, podanej w oryginalnym przepisie, mąki. Zamiast niej dodałam kilka łyżek śmietany 18%.
Składniki:
- 4 łyżki masła,
- 200 g pokrojonego w cienkie plasterki pora (biała część),
- 700 g pieczarek pokrojonych w plasterki,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Masło rozgrzewamy. Wrzucamy na nie pora. Podsmażamy przez 3-5 minut, po czym dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do czasu aż grzyby odparują płyn. Dodajemy wino, następnie bulion. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Część pieczarek odkładamy do dekoracji. Gorącą zupę przecieramy blenderem. Kiedy będzie już gładka, a jeszcze ciepła, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Podgrzewamy przez 2-3 minuty. Gotowe!
Składniki:
- 4 łyżki masła,
- 200 g pokrojonego w cienkie plasterki pora (biała część),
- 700 g pieczarek pokrojonych w plasterki,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Masło rozgrzewamy. Wrzucamy na nie pora. Podsmażamy przez 3-5 minut, po czym dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do czasu aż grzyby odparują płyn. Dodajemy wino, następnie bulion. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Część pieczarek odkładamy do dekoracji. Gorącą zupę przecieramy blenderem. Kiedy będzie już gładka, a jeszcze ciepła, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Podgrzewamy przez 2-3 minuty. Gotowe!
Bardzo lubię zestawienie porów z pieczarkami i białym winem, ale w zupie jeszcze nie próbowałam. Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńMmmm...musiała smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńChlop by mnie za taka zupe ozlocil, bo on i pory, i grzyby bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuń