Gulasz z kurczakiem i porem
Miałam to danie nazwać "kacowym obiadem" (z uwagi na to, że przyrządzałam je w stanie lekko "po"), jednak rozmyśliłam się - nie mam pewności, czy duża ilość pora dobrze wpłynie na, nieco nadwyrężone nadmiernym spożyciem, żołądki. Jest szybkie, nieskomplikowane i, jak to zazwyczaj jest w przypadku przepisów Jamiego, bardzo smaczne.
Składniki:
- 2 średnie pory (tylko białe części),
- 250 g pokrojonych w plasterki pieczarek,
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę,
- 350 bulionu z kurczaka,
- 1 łyżka posiekanego tymianku,
- 2 lyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- sól, pieprz
- mąka do oprószenia kurczaka
Pokrojone w cienkie plasterki pory podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu przez ok. 7 minut. Dodajemy pieczarki doprawiamy solą i pieprzem i smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie dusimy pod przykrycie przez 4 minuty. Podsmażone warzywa przekładamy na talerz.
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, lekko oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Do podsmażonego kurczaka wlewamy bulion, doprawiamy tymiankiem i gotujemy przez ok. 2 minuty. Kawałki mięsa przekładamy na talerz, na którym znajdują się pory i pieczarki.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego odstawione wcześniej kawałki kurczaka, grzyby i warzywa. Mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty.
W małej misce mieszamy śmietanę z musztardą. Powstały sos dodajemy do gotującego się gulaszu. Doprawiamy so smaku.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Składniki:
- 2 średnie pory (tylko białe części),
- 250 g pokrojonych w plasterki pieczarek,
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę,
- 350 bulionu z kurczaka,
- 1 łyżka posiekanego tymianku,
- 2 lyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- sól, pieprz
- mąka do oprószenia kurczaka
Pokrojone w cienkie plasterki pory podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu przez ok. 7 minut. Dodajemy pieczarki doprawiamy solą i pieprzem i smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie dusimy pod przykrycie przez 4 minuty. Podsmażone warzywa przekładamy na talerz.
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, lekko oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Do podsmażonego kurczaka wlewamy bulion, doprawiamy tymiankiem i gotujemy przez ok. 2 minuty. Kawałki mięsa przekładamy na talerz, na którym znajdują się pory i pieczarki.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego odstawione wcześniej kawałki kurczaka, grzyby i warzywa. Mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty.
W małej misce mieszamy śmietanę z musztardą. Powstały sos dodajemy do gotującego się gulaszu. Doprawiamy so smaku.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Lubię połączenie kurczaka z porem:))
OdpowiedzUsuńA ja lubię pory z pieczarkami, jeszcze kurczak do tego- mniam :)
OdpowiedzUsuńpor dodaje fajnego smaku. Pychota!
OdpowiedzUsuń