Tilapia w sosie pomidorowo - śmietanowym

Z dumą przyznaję, że oswoiłam moją rodzinę z rybami w innej, niż panierkowa, postaci. Teraz z uśmiechem pałaszują dorsze, łososie i inne miruny. Pieczone, gotowane na parze, w sosach, w towarzystwie warzyw czy kuskusu. Szczególnie smaczną okazała się tilapia w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki..

Składniki:
 - 4 filety białej ryby (np. tilapii),
 - 1 duża cebula,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - 1 duża czerwona papryka,
 - 150 ml śmietany 18%,
 - starty parmezan do posypania,
 - suszony tymianek, sól, pieprz do smaku



Drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Na sam koniec do sosu dolewamy śmietanę.
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko doprawiamy solą i pieprzem, możemy polać kilkoma kroplami soku cytrynowego. Polewamy przygotowanym sosem, posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  1. Nie dziwię się, że smakuje im w takim wydaniu. Proste i pyszne :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, u mnie by taka została spałaszowana na pniu ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty