Szparagi na pomidorowym kuskusie
Na ryneczku jeszcze się zielenią, ale niedługo już pewno ich nie będzie. Sezon szparagowy dobiega końca, trzeba więc wykorzystać ten czas najlepiej jak można. Tym razem w wersji "na szybko" - tak, by można zapakować do pojemnika i błyskawicznie podgrzać w pracy. Warzywa po prostu - ugotowałam, trochę pobawiłam się z kuskusem nadając mu słodko - kwaśny pomidorowy smak..
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 1 brokuł podzielony na różyczki,
- kilka liści sałaty,
- szklanka kuskusu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- sól, pieprz..
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą. Zalewamy nim kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie obgotowujemy szparagi i brokuła.
Gotowy kuskus układamy na liściach sałaty. Obok układamy warzywa.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 1 brokuł podzielony na różyczki,
- kilka liści sałaty,
- szklanka kuskusu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- sól, pieprz..
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą. Zalewamy nim kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie obgotowujemy szparagi i brokuła.
Gotowy kuskus układamy na liściach sałaty. Obok układamy warzywa.
Spieszmy sie kochac szparagi, tak szybko ochodza :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysl na kuskus!
Pyszne danie, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńA cóż to za motylkowy kształt ma kuskus?:>
OdpowiedzUsuń