Szparagi na pomidorowym kuskusie

Na ryneczku jeszcze się zielenią, ale niedługo już pewno ich nie będzie. Sezon szparagowy dobiega końca, trzeba więc wykorzystać ten czas najlepiej jak można. Tym razem w wersji "na szybko" - tak, by można zapakować do pojemnika i błyskawicznie podgrzać w pracy. Warzywa po prostu - ugotowałam, trochę pobawiłam się z kuskusem nadając mu słodko - kwaśny pomidorowy smak..

Składniki:
 - pęczek  zielonych szparagów,
 - 1 brokuł podzielony na różyczki,
 - kilka liści sałaty,
 - szklanka kuskusu,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 1 drobno posiekana cebula,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 1 płaska łyżeczka cukru,
 - sól, pieprz..



Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą. Zalewamy nim kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie obgotowujemy szparagi i brokuła.
Gotowy kuskus układamy na liściach sałaty. Obok układamy warzywa.

Komentarze

  1. Spieszmy sie kochac szparagi, tak szybko ochodza :)
    Fajny pomysl na kuskus!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A cóż to za motylkowy kształt ma kuskus?:>

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty