Piersi kurczaka zapiekane w sosie pomidorowo - paprykowym
Od jakiegoś czasu próbuję odwieść moich domowników od tradycyjnych schabowych. Ci upierają się, że nie ma nic lepszego na niedzielny obiad od kawałka kotleta z dodatkiem surówki. Czasem jednak wystarczy odrobina sera i gęsty sos pomidorowo - paprykowy, by z przyjemnością spałaszowali zapiekane piersi z kurczaka. Do tego pyszna sałatka ze szpinakiem i młode pyrki, które ostatnio opanowały stragany na ryneczku.. "Pyszota"..
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z pokrojonymi w kostkę paprykami na niewielkiej ilości oleju. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy ser mascarpone.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 mała żółta papryka,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 łyżki sera mascarpone,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- płaska łyżeczka cukru,
- starty żółty ser do posypania,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z pokrojonymi w kostkę paprykami na niewielkiej ilości oleju. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy ser mascarpone.
Piersi z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą i pieprzem, zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny.
Gotowe!
Pysznie!
OdpowiedzUsuńSchabowy sie chowa!
OdpowiedzUsuńlubię takie połączenia smakowe :) prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńtakiego kurczaka w życiu bym sobie nie odmówiła!
OdpowiedzUsuńMusiało byś pysznie;)
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i pyszne. Czego chcieć więcej:)
OdpowiedzUsuń