Piersi kurczaka zapiekane w sosie pomidorowo - paprykowym

Od jakiegoś czasu próbuję odwieść moich domowników od tradycyjnych schabowych. Ci upierają się, że nie ma nic lepszego na niedzielny obiad od kawałka kotleta z dodatkiem surówki. Czasem jednak wystarczy odrobina sera i gęsty sos pomidorowo - paprykowy, by z przyjemnością spałaszowali zapiekane piersi z kurczaka. Do tego pyszna sałatka ze szpinakiem i młode pyrki, które ostatnio opanowały stragany na ryneczku.. "Pyszota"..

Składniki:
 - 4 piersi z kurczaka,
 - 1 mała czerwona papryka,
 - 1 mała żółta papryka,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - 1 cebula,
 - 2 łyżki sera mascarpone,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - płaska łyżeczka cukru,
 - starty żółty ser do posypania,
 - sól, pieprz



Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z pokrojonymi w kostkę paprykami na niewielkiej ilości oleju. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy ser mascarpone.
Piersi z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą i pieprzem, zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty