Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Można powiedzieć, że moje smakowanie kuchni azjatyckiej zaczęło się od tego dania. Kilka (a może już kilkanaście lat temu) moja siostra postawiła nasze, tradycyjnie po polsku wówczas ukierunkowane, kubki smakowe przed nowymi wyzwaniami. Przepis znaleziony w małej żółtej książeczce, zatytułowanej "Kuchnia Chińska", oczywiście został nieco zmodyfikowany (głównie z powodu niedostępności składników), trzymamy się go jednak w myśl zasady "stary, dobry, sprawdzony". Jeśli macie ochotę na nieco odmienionego, nieco spolszczonego, kurczaka w sosie słodko - kwaśnym", koniecznie spróbujcie tego..

Składniki marynaty:
 - 3 - 4 filety z piersi kurczaka,
 - 5 łyżek sosu sojowego,
 - 1 łyżka miodu,
 - 1 łyżeczka octu balsamicznego,
 - 1 żółtko,
 - 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
 - 1/2 łyżeczki startego imbiru,
 - 2 ząbki czosnku,
 - sól, pieprz,
 - mąka ziemniaczana do obtoczenia

Składniki sosu:
 - 3 cebule,
 - 4 papryki,
 - 500 g pieczarek,
 - słoik selera korzeniowego (bez zalewy),
 - świeży ogórek,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1/4 szklanki octu balsamicznego,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - 1/2 - 1 szklanki bulionu drobiowego,
 - 1 łyżka miodu,
 - sól, pieprz



Składniki marynaty (poza mąką ziemniaczaną i solą) łączymy w misce. Zanurzamy w niej uprzednio pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Marynujemy przez przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie kurczaka solimy i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cebulę kroimy w półksiężyce, podsmażamy. Wrzucamy do niej oczyszczoną, pokrojoną w paski paprykę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, po chwili wrzucamy selera oraz pokrojonego w paski, oczyszczonego z pestek, ogórka. Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy pomidory razem z zalewą, bulion, ocet, miód i zgniecione ząbki czosnku. Sos gotujemy przez kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty