Kurczak w sosie pomarańczowym
Kilka dni temu, w środku czerwca, odwiedził mnie Św. Mikołaj. Listu co prawda do niego nie pisałam, ale ktoś musiał mu podszepnąć, co sprawi mi radość.. Dwie książeczki z cyklu BBC Books - zbiory przepisów na pikantne i makaronowe dania opublikowane w GoodFood Magazine. Przewertowałam je wte i wewte, znalazłam kilka inspiracji, a na pierwszy ogień poszedł kurczak w sosie pomarańczowym, przez autorów nazwany kurczakiem po hiszpańsku..
Składniki:
- 2 cebule w plasterkach,
- 8 udek z kurczaka (u mnie były piersi - 3 sztuki, pokrojone w kostkę),
- 1 łyżka mąki doprawiona solą i pieprzem,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- skórka starta z jednej pomarańczy,
- sok z dwóch pomarańczy,
- 150 ml sherry (zastąpiłam białym wytrawnym winem),
- 1 łyżka sosu worcestershire,
- 300 g pieczarek podsmażonych na maśle,
- gotowany ryż do podania
- sól, pieprz
Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 minut. Przekładamy ją na talerz.
Kurczaka obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy podsmażoną cebulę, skórkę i sok z pomarańczy, sherry i sos worcestershire. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 25 minut. Następnie dodajemy grzyby i gotujemy przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Składniki:
- 2 cebule w plasterkach,
- 8 udek z kurczaka (u mnie były piersi - 3 sztuki, pokrojone w kostkę),
- 1 łyżka mąki doprawiona solą i pieprzem,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- skórka starta z jednej pomarańczy,
- sok z dwóch pomarańczy,
- 150 ml sherry (zastąpiłam białym wytrawnym winem),
- 1 łyżka sosu worcestershire,
- 300 g pieczarek podsmażonych na maśle,
- gotowany ryż do podania
- sól, pieprz
Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 minut. Przekładamy ją na talerz.
Kurczaka obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy podsmażoną cebulę, skórkę i sok z pomarańczy, sherry i sos worcestershire. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 25 minut. Następnie dodajemy grzyby i gotujemy przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
ciekawy ten sosik pomarańczowy...
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie! Zwlaszcza, ze wszystkie skladniki - z sherry wlacznie - mam w domu :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się apetycznie, a sos intryguje;) Zapisuję!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł. Lubię kurczaka w pomarańczach w różnych formach.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie! Zjadłabym sibie z wielką przyjemnością!
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ten smak!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPycha, lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuń