Szparagowa tarta na kruchym spodzie
Nie jestem mistrzynią wypieków - babka przypalona, placek z zakalcem, ciasto drożdżowe - szkoda gadać. Może choć kruche do tarty mi się uda - pomyślałam wczoraj? Oczywiście w rezerwie miałam arkusz ciasta francuskiego, tak na wszelki wypadek.. Tym razem okazał się być niepotrzebny. Kruche się udało, prosty farsz serowy i wszechobecne szparagi - świetna obiadowa kombinacja.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- 250 g sera ricotta,
- 1 duże jajo,
- 100 ml kremówki,
- pęczek obgotowanych zielonych szparagów,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Ricottę łączymy z jajkiem, kremówką, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną serową masę wylewamy na kruchy spód tarty. Na wierzchu układamy obgotowane szparagi.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy gorącą.
Gotowe!
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- 250 g sera ricotta,
- 1 duże jajo,
- 100 ml kremówki,
- pęczek obgotowanych zielonych szparagów,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Ricottę łączymy z jajkiem, kremówką, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną serową masę wylewamy na kruchy spód tarty. Na wierzchu układamy obgotowane szparagi.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy gorącą.
Gotowe!
O, bardzo dobry sposób na szparagi! I nawet mam ricottę, która czekała na pomysł;)
OdpowiedzUsuńświetny zakręcony pomysł na szparagi!:))) uwielbiam to warzywo pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńSą takie dni, że nie wychodzi;) Ale ta tarta wygłąda wspaniale i smakuje napewno wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuńAle szparagowy wir:)
OdpowiedzUsuńWoooooow, cudne szparagi, cudna tarta :-)
OdpowiedzUsuńświetna tarta:) zapisze sobie link:)
OdpowiedzUsuńRzuciłabym się z chęcią na taką tartę;)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs do mnie :) Mam nadzieję, że Cię zainteresuje :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie swietna. A szparagowa spiralka wyglada bardzo efektownie.
OdpowiedzUsuń