Risotto ze szparagami, groszkiem i bobem
Szparagowe szaleństwo - odsłona druga. Zainspirowana przepisem Gordona Ramsay'a postanowiłam przyrządzić bardzo zielone risotto - ze szparagami, groszkiem i bobem..
Składniki:
- 400 g ryżu do risotto,
- 150 g wyłuskanego bobu,
- 200 g zielonych szparagów,
- 200 g zielonego groszku,
- 1 drobno posiekana cebula,
- pęczek szczypiorku,
- 1duży zmiażdżony ząbek czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki mascarpone,
- starty parmezan do posypania,
- sól, pieprz
Oczyszczone i pokrojone w kawałki szparagi obgotowujemy razem z bobem w osolonej wodzie. Odstawiamy.
Cebulę razem ze szczypiorkiem i czosnkiem podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy obgotowane szparagi i bób oraz groszek, a następnie mascarpone.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy posypane startym parmezanem.
Składniki:
- 400 g ryżu do risotto,
- 150 g wyłuskanego bobu,
- 200 g zielonych szparagów,
- 200 g zielonego groszku,
- 1 drobno posiekana cebula,
- pęczek szczypiorku,
- 1duży zmiażdżony ząbek czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki mascarpone,
- starty parmezan do posypania,
- sól, pieprz
Oczyszczone i pokrojone w kawałki szparagi obgotowujemy razem z bobem w osolonej wodzie. Odstawiamy.
Cebulę razem ze szczypiorkiem i czosnkiem podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy obgotowane szparagi i bób oraz groszek, a następnie mascarpone.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy posypane startym parmezanem.
Pysznie i zielono!
OdpowiedzUsuńCudownie zielone i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńbrzmi bardzo smacznie - i zielono :)
OdpowiedzUsuńWiosennie, zielono, tak jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńZielono mi! Pięknie wygląda i zapewne smakuje bosko!
OdpowiedzUsuńBob ze szparagami to super polaczenie, wyprobowalam je z makaronem i z ryzem tez. Dodatkowo dodalas groszek wiec pewnie wzmocnilas efekt smakowy ;)
OdpowiedzUsuńZielono w głowie, zielono na talerzu:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności:) Skuszę się na zielony obiad:)
OdpowiedzUsuńkocham risotto Twoja propozycja jest bardzo kusząca :)
OdpowiedzUsuńpięknie to wygląda.