Risotto ze szparagami, groszkiem i bobem

Szparagowe szaleństwo - odsłona druga. Zainspirowana przepisem Gordona Ramsay'a postanowiłam przyrządzić bardzo zielone risotto - ze szparagami, groszkiem i bobem..

Składniki:
 - 400 g ryżu do risotto,
 - 150 g wyłuskanego bobu,
 - 200 g zielonych szparagów,
 - 200 g zielonego groszku,
 - 1 drobno posiekana cebula,
 - pęczek szczypiorku,
 - 1duży zmiażdżony ząbek czosnku,
 - 1 litr bulionu warzywnego,
 - 200 ml białego wytrawnego wina,
 - 2 łyżki mascarpone,
 - starty parmezan do posypania,
 - sól, pieprz




Oczyszczone i pokrojone w kawałki szparagi obgotowujemy razem z bobem w osolonej wodzie. Odstawiamy.
Cebulę razem ze szczypiorkiem i czosnkiem podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy obgotowane szparagi i bób oraz groszek, a następnie mascarpone.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy posypane startym parmezanem.

Komentarze

  1. Cudownie zielone i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi bardzo smacznie - i zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosennie, zielono, tak jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zielono mi! Pięknie wygląda i zapewne smakuje bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bob ze szparagami to super polaczenie, wyprobowalam je z makaronem i z ryzem tez. Dodatkowo dodalas groszek wiec pewnie wzmocnilas efekt smakowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielono w głowie, zielono na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności:) Skuszę się na zielony obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham risotto Twoja propozycja jest bardzo kusząca :)
    pięknie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty