Pulpety drobiowe w sosie koperkowo - pieczarkowym
Jeśli ktoś mi powie, że gotowane mięso w białym sosie to niedobre szpitalne jedzenie, będę się kłócić. Można takie mięso świetnie doprawić, można zrobić pyszny sos - tak właśnie było u mnie wczoraj. Delikatne mięso indyka obficie zasypałam majerankiem. Do białego sosu dodałam sporo koperku i trochę pieczarek. W efekcie domownicy byli syci i zadowoleni!
Składniki:
- 500 g zmielonej piersi indyczej,
- 1 jajo,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- 2 drobno posiekane cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 ml wywaru warzywnego,
- 300 ml śmietanki 18 %,
- 500 g pieczarek,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz
Jedną cebulę lekko podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy wystygnie łączymy ją z mięsem, jajkiem, bułką, zmiażdżonym czosnkiem, sporą ilością majeranku, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy małe pulpeciki.
Pozostałą cebulę podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy do smaku. Smażymy przez kilka minut, aż płyn z grzybów odparuje. Zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Po kilku minutach gotowania powoli, uważając by się nie zważyła, wlewamy do sosu śmietanę. Dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy przez chwilę, a następnie do sosu wrzucamy pulpety. Gotujemy przez ok. 15 minut.
Gotowe!
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Składniki:
- 500 g zmielonej piersi indyczej,
- 1 jajo,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- 2 drobno posiekane cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 ml wywaru warzywnego,
- 300 ml śmietanki 18 %,
- 500 g pieczarek,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz
Jedną cebulę lekko podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy wystygnie łączymy ją z mięsem, jajkiem, bułką, zmiażdżonym czosnkiem, sporą ilością majeranku, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy małe pulpeciki.
Pozostałą cebulę podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy do smaku. Smażymy przez kilka minut, aż płyn z grzybów odparuje. Zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Po kilku minutach gotowania powoli, uważając by się nie zważyła, wlewamy do sosu śmietanę. Dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy przez chwilę, a następnie do sosu wrzucamy pulpety. Gotujemy przez ok. 15 minut.
Gotowe!
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Ja nie powiem, bo takie mieso bardzo lubie! A jesli do tego jest apetyczny sosik, to juz w ogole mucha nie siada :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sosy koperkowe i z mięsem, i z młodymi pyrkami:))) pycha!:)
OdpowiedzUsuńO właśnie - młode pyrki! Nastepnym razem będzie taka konfiguracja!
UsuńTeż ostatnio robiłyśmy sos pieczarkowy. Z koperkiem bym chętnie zrobiła jakiś śmietanowy, bo nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńu mnie z młodymi pyruszkami były ostatnio, a pieczarki w sosie miło się zapowiadają, najs odmiana :)
OdpowiedzUsuńŚwietne klopsiki! Szkoda,że u mnie nie lubią koperku. Za to ja uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Ubóstwiam pulpety:) właśnie robiłam ostatnio, ale w pomidorowym...:)
OdpowiedzUsuńjacieeeeeee, uwielbiam;))
OdpowiedzUsuńtrafione w moje gusta;D