Paprykowe roladki z kuskusem
Bohaterem dzisiejszego stołu znów była pieczona papryka. Przypuszczam, że będę serwować ją do znudzenia, bo wszyscy w domu bardzo polubili jej smak. Piersi kurczaka nafaszerowałam kuskusem i kawałkami pieczonej papryki, a następnie zapiekłam w kremowym sosie. Danie trochę pracochłonne, ale bez wątpienia warte zachodu.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- szklanka kaszy kuskus,
- szklanka bulionu warzywnego,
- łyżka masła,
- 5 upieczonych papryk obranych ze skórki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 duża cebula,
- 200 ml śmietany kremówki,
- sól, pieprz
Jedną pieczoną paprykę kroimy w kostkę, łączymy z namoczonym uprzednio w bulionie kuskusem i masłem. Tak przygotowany farsz rozprowadzamy na lekko rozbitych, oprószonych solą i pieprzem piersiach kurczaka. Każdą pierś ciasno zawijamy w roladkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pozostałe papryki miksujemy w rozdrabniaczu lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do podsmażonej cebuli. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut. Pod koniec ostrożnie dodajemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem polewamy roladki z kurczaka. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
Gotowe!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- szklanka kaszy kuskus,
- szklanka bulionu warzywnego,
- łyżka masła,
- 5 upieczonych papryk obranych ze skórki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 duża cebula,
- 200 ml śmietany kremówki,
- sól, pieprz
Jedną pieczoną paprykę kroimy w kostkę, łączymy z namoczonym uprzednio w bulionie kuskusem i masłem. Tak przygotowany farsz rozprowadzamy na lekko rozbitych, oprószonych solą i pieprzem piersiach kurczaka. Każdą pierś ciasno zawijamy w roladkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pozostałe papryki miksujemy w rozdrabniaczu lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do podsmażonej cebuli. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut. Pod koniec ostrożnie dodajemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem polewamy roladki z kurczaka. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
Gotowe!
Do znudzenia? To pieczona papryka moze sie znudzic ? :)
OdpowiedzUsuńCUDOWNE!! Nie mogę od nich wzroku oderwać i staram się wyobrazić ich smak. Muszą być obłędne :}
OdpowiedzUsuńMmMmmmMMm...ślinka mi leci:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczoną paprykę. Przepysznie wyglądające danie :)
OdpowiedzUsuńo, ależ smakowite roladki. nieźle się zrolowały xd
OdpowiedzUsuńmyślę, że by mi przypasowały.
fajne roladki :) jest papryka, kurczak, kuskus, pomidory :) super!
OdpowiedzUsuńRoladki wspaniałe:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ...zostałaś wciągnięta do zabawy i czekam na odpowiedzi:
http://doowa.blogspot.com/2012/05/tag-11-pytan.html
Też lubię pieczoną paprykę, bardzo smakowicie wygląda Twoje danie! Piękne kolory!
OdpowiedzUsuńWczoraj roladki były na obiad!! bardzo dobre :D
OdpowiedzUsuń