Makaron z kurczakiem i szparagami
No i zaczęło się szparagowe szaleństwo. Będą tzw. "tradycyjne po polsku" - obgotowane, podane z bułką tartą, będzie szparagowe risotto, zupa i tarta ze szparagami. Pomysłów sporo, mam nadzieję, że wszystkie uda mi się zrealizować. Na początek makaronowo - farfalle z kurczakiem i szparagami. Śmietanę i masło zastąpiłam serkiem mascarpone, zamiast podsmażonej pancetty żyłam surowej delikatnie wędzonej szynki i darowałam sobie zabawę w segmentowanie cytryny. Szybciej niż w oryginale, ale z pewnością nie mniej smacznie.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- sok z dwóch cytryn,
- 500 g makaronu ugotowanego al dente(niekoniecznie farfalle),
- 250 g sera mascarpone,
- 2 ugotowane piersi z kurczaka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 100 g szynki delikatnie wędzonej,
- szczypior do posypania,
- sól, pieprz
Oczyszczone szparagi kroimy w kawałki, oddzielamy główki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, główki wrzucamy dopiero pod koniec gotowania. Odsączamy i odkładamy na bok.
Ser mascarpone rozpuszczamy w rondlu. Dolewamy do niego sok z cytryny, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotujemy przez 5-7 minut. Dodajemy obgotowane szparagi i kurczaka. Mieszamy i podgrzewamy.
Przygotowanym sosem polewamy makaron. Posypujemy szczypiorem i szynką pokrojoną w kostkę.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- sok z dwóch cytryn,
- 500 g makaronu ugotowanego al dente(niekoniecznie farfalle),
- 250 g sera mascarpone,
- 2 ugotowane piersi z kurczaka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 100 g szynki delikatnie wędzonej,
- szczypior do posypania,
- sól, pieprz
Oczyszczone szparagi kroimy w kawałki, oddzielamy główki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, główki wrzucamy dopiero pod koniec gotowania. Odsączamy i odkładamy na bok.
Ser mascarpone rozpuszczamy w rondlu. Dolewamy do niego sok z cytryny, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotujemy przez 5-7 minut. Dodajemy obgotowane szparagi i kurczaka. Mieszamy i podgrzewamy.
Przygotowanym sosem polewamy makaron. Posypujemy szczypiorem i szynką pokrojoną w kostkę.
Yumm! super pomysł zamiany masła i śmietany na mascarpone. Mogę tylko sobie wyobrażać kresowość sosy z chrupiącymi szparagami i słoną szynką:)
OdpowiedzUsuńTo musi świetnie smakowac
OdpowiedzUsuńDobrze, że w sklepach pojawiły się szparagi, bo możemy oglądać takie smakowite potrawy! Teraz nie pozostaje nic innego jak skoczyć do warzywniaka i wypróbować Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńO tak, szparagowe szalenstwo sie zaczelo, a twoj pomysl na szybkie danie z udzialem tych jedrnych, zielonych lodyg bardzo mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuń