Ciasto czekoladowo - herbaciane

Słodkie wypieki nie są moją domeną. Ciasta piekę niezmiernie rzadko, po części dlatego, że nie zawsze mi się udają, po części dlatego, że nie jestem łasuchem (mój ulubiony deser to od lat śledzie w śmietanie;)). Cóż - za nami Dzień Matki, przed nami święto dzieciaków. Tym razem dałam się ponieść słodkości - czekolada, aromatyczna herbata earl grey, a na szczycie krem z mascarpone i dżem wiśniowy. Pyszności!

Składniki:
 - 6 saszetek herbaty earl grey (lub dwie łyżki herbaty sypanej),
 - 240 ml wody,
 - 350 g masła,
 - 3 jaja,
 - 385 g cukru,
 - 150 ml stopionej gorzkiej czekolady,
 - 350 g mąki,
 - 1 łyżeczka sody,
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
 - szczypta soli,
 - 120 ml jogurtu,
 - 200 ml śmietany kremówki,
 - 150 g sera mascarpone,
 - kilka łyżek dżemu wiśniowego



Herbatę zaparzamy w gorącej wodzie. Po 3-5 minutach usuwamy torebki. Odstawiamy na bok.
Masło, jaja i cukier ubijamy mikserem. Cały czas miksując dodajemy stopioną czekoladę, a następnie mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, jogurt i herbatę. Tak przygotowane ciasto wylewamy do przygotowanej do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.
Kiedy ciasto wystygnie rozsmarowujemy na nim krem przygotowany z ubitej kremówki i sera mascarpone. Dekorujemy dżemem wiśniowym
Gotowe!

Komentarze

  1. a nie mogłoby Cię częściej ponosić? śliczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na kogos, kto nie jest specjalistka od slodkosci, zmajstrowalas boskie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. oh che buono che deve essere...

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tam, chyba udajesz, że wypieki nie są Twoją domeną, bo po tym cieście w ogóle tego nie widać...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda niesamowicie. Ten ciemny czekoladowy kolor wręcz hipnotyzuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. w dobrym momencie wpadłam. wypieki to u Ciebie faktycznie rzadkość.
    Jednak jako królowa risotto to wypieki równie dobrze Ci wychodzą,
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty