Chili con carne
Ilu kucharzy, tyle sposobów na chili con carne. Gordon serwuje je z dodatkiem czekolady, w chili Jamiego znajdziemy selera naciowego i cieciorkę. Jestem niezmiernie ciekawa, co w ramach wspólnego gotowania zaproponują dziś Maggie, Michał, Pela, Wiera, Mirabelka, Pluskotka, Mopsik i Panna Malwinna.
Moje chili to wypadkowa kilku przepisów - z sosem worcestershire i wędzoną papryką..
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 drobno posiekana papryczka chilli,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 puszka fasolki konserwowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki sosu worcestershire,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mielone mięso i przyprawy: chilli, kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sos worcestershire, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Smażymy przez kilka minut po czym dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut. Na sam koniec dodajemy odsączoną fasolkę, gotujemy przez 3-5 minut, by zmiękła. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Moje chili to wypadkowa kilku przepisów - z sosem worcestershire i wędzoną papryką..
- 500 g mielonej wołowiny,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 drobno posiekana papryczka chilli,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 puszka fasolki konserwowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki sosu worcestershire,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mielone mięso i przyprawy: chilli, kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sos worcestershire, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Smażymy przez kilka minut po czym dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut. Na sam koniec dodajemy odsączoną fasolkę, gotujemy przez 3-5 minut, by zmiękła. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSwietna wersja, a do tego szybka, co nie jest bez znaczenia dla tych, co pozno wracaja z pracy.
OdpowiedzUsuńRobiłam z czekoladą- nie moje klimaty, wolę bez;)
OdpowiedzUsuńZ wędzoną papryką bardzo mi się podoba, ostatnio jestem od niej uzalezniona
OdpowiedzUsuńja od wędzonej papryki staram się odciąć bo sypię ją wszędzie, jest świetna!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło ;)
Nigdy nie miałam okazji spróbować sosu worcestershire, ciekawa jestem smaku Twojej wersji chili con carne.
OdpowiedzUsuńCiekawy jest Twój zestaw przypraw - ja dotychczas nie dodawałam sosu worcestershire, kuminu, ani wędzonej papryki. Co prawda dopiero niedawno dowiedziałam się, że taka istnieje. Trzeba będzie wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta Twoja wersja :)
OdpowiedzUsuń