Wiosenna zupa z cukinią i pesto
Zazwyczaj przecieram zupy na kremy, ale tym razem zamarzyła mi się nieco odmieniona jarzynowa, z dużymi kawałkami warzyw i dodatkiem pesto. Oryginalny przepis zawiera makaron, ale po zmienieniu warzywnych proporcji spokojnie można go sobie odpuścić, ewentualnie zastąpić grzanką z masłem czosnkowym.
Składniki:
- 1 duży por (tylko biała część, zieloną można wykorzystać do ugotowania bulionu),
- 3 cukinie,
- 3 pomidory,
- 500 g fasolki szparagowej,
- 1,5 litra bulionu,
- 100 g pesto,
- sol, pieprz
Cukinię kroimy w kostkę, pora w talarki. Podsmażamy razem na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy warzywa zmiękną zalewamy je bulionem i doprawiamy do smaku. Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, fasolkę oraz pesto. Gotujemy przez kilka minut, do czasu aż pomidory i fasolka staną się miękkie. W razie potrzeby doprawiamy.
Składniki:
- 1 duży por (tylko biała część, zieloną można wykorzystać do ugotowania bulionu),
- 3 cukinie,
- 3 pomidory,
- 500 g fasolki szparagowej,
- 1,5 litra bulionu,
- 100 g pesto,
- sol, pieprz
Cukinię kroimy w kostkę, pora w talarki. Podsmażamy razem na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy warzywa zmiękną zalewamy je bulionem i doprawiamy do smaku. Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, fasolkę oraz pesto. Gotujemy przez kilka minut, do czasu aż pomidory i fasolka staną się miękkie. W razie potrzeby doprawiamy.
Zupa to w ogóle mistrzostwo świata, rozgrzewa płynnie. Bardzo chętnie namówiłabym dzieci do takiej, siebie bym nie musiała :) I te grzanki! Idę do kuchni :D
OdpowiedzUsuń