Risotto z pieczarkami i mascarpone

Tagliatelle z pieczarkami i mascarpone, które zrobiłam jakiś czas temu tak zawojowało nasze żołądki, że postanowiłam jego składniki połączyć z ryżem i podać w formie risotta. Nieskomplikowane, dzięki serkowi pysznie kremowe, rozpływające się w ustach..

Składniki:
 - 500 g ryżu do risotto,
 - 750 g pieczarek,
 - 2 cebule,
 - opakowanie serka mascarpone,
 - pęczek szczypiorku,
 - 250 g długodojrzewającej szynki,
 - 1 litr bulionu,
 - 250 ml białego wytrawnego wina,
 - 2 łyżki masła,
 - sól, pieprz


Jedną drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy przez 10-15 minut, tak by  grzyby odparowały wodę, ale pozostały jędrne. Odstawiamy na bok.
Drugą cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie  wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, pod koniec dodajemy podsmażone pieczarki i mascarpone.
Risotto rozkładamy do miseczek. Obficie posypujemy pokrojoną szynką i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Gotowe!

Komentarze

  1. Pysznie to sobie wykombinowalas!

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale narobiłaś mi ochoty na pieczarki - jeszcze w takim risotto mhmmhh :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mascarpone świetnie dopełnia niemal każde danie, Twoje pomysły są idealnym dowodem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z mascarpone to musi byc bardzo kremowe to risotto- a jesli takie jest to juz wiem,ze by mi posmakowalo !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam risotto z pieczarkami... a z mascarpone? to musi być niebo! Na pewno wypróbuję taką kombinację

    OdpowiedzUsuń
  6. oj to musi być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty