Risotto z pieczarkami i mascarpone
Tagliatelle z pieczarkami i mascarpone, które zrobiłam jakiś czas temu tak zawojowało nasze żołądki, że postanowiłam jego składniki połączyć z ryżem i podać w formie risotta. Nieskomplikowane, dzięki serkowi pysznie kremowe, rozpływające się w ustach..
Składniki:
- 500 g ryżu do risotto,
- 750 g pieczarek,
- 2 cebule,
- opakowanie serka mascarpone,
- pęczek szczypiorku,
- 250 g długodojrzewającej szynki,
- 1 litr bulionu,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
Jedną drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy przez 10-15 minut, tak by grzyby odparowały wodę, ale pozostały jędrne. Odstawiamy na bok.
Drugą cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, pod koniec dodajemy podsmażone pieczarki i mascarpone.
Risotto rozkładamy do miseczek. Obficie posypujemy pokrojoną szynką i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Gotowe!
Pysznie to sobie wykombinowalas!
OdpowiedzUsuń...ale narobiłaś mi ochoty na pieczarki - jeszcze w takim risotto mhmmhh :)
OdpowiedzUsuńMascarpone świetnie dopełnia niemal każde danie, Twoje pomysły są idealnym dowodem!
OdpowiedzUsuńJak z mascarpone to musi byc bardzo kremowe to risotto- a jesli takie jest to juz wiem,ze by mi posmakowalo !
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto z pieczarkami... a z mascarpone? to musi być niebo! Na pewno wypróbuję taką kombinację
OdpowiedzUsuńoj to musi być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuń