Risotto z cukinią i serem camembert
Risotto zastąpiło w mojej rodzinie tradycyjnego, smażonego kiedyś co niedzielę, przez Maminę kurczaka. Wszyscy bardzo je lubią, a moja głowa w tym by wymyślać, co nowego w nim podać. Tym razem wykorzystałam pomysł z serem camembert. Przepis podaję, za autorką, zmieniając proporcje.
Składniki:
- 500g ryżu do risotto,
- łyżka masła,
- 1 litr bulionu,
- szklanka białego wina,
- szczypta kurkumy i chilli,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 cukinie,
- 1 op.sera camembert,
- sól, pieprz, oliwa,
- łyżka sosu sojowego
Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z sosem sojowym, niedużą ilością oliwy, solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę.
Masło roztapiamy na dosyć głębokiej patelni, wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino i dodajemy szczyptę kurkumy oraz chilli. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
W tym samym czasie podsmażamy kurczaka na osobnej patelni, przekładamy go do innego naczynia. Patelnię myjemy, spryskujemy olejem i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy przez kilka minut na dużym ogniu cięgle mieszając, w połowie smażenia oprószamy cukinię solą. Zestawiamy z ognia.
Camembert kroimy w kostkę i dodajemy razem z kurczakiem do ryżu. Podgrzewamy wszystko, i mieszamy z cukinią.
Gotowe!
Składniki:
- 500g ryżu do risotto,
- łyżka masła,
- 1 litr bulionu,
- szklanka białego wina,
- szczypta kurkumy i chilli,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 cukinie,
- 1 op.sera camembert,
- sól, pieprz, oliwa,
- łyżka sosu sojowego
Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z sosem sojowym, niedużą ilością oliwy, solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę.
Masło roztapiamy na dosyć głębokiej patelni, wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino i dodajemy szczyptę kurkumy oraz chilli. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
W tym samym czasie podsmażamy kurczaka na osobnej patelni, przekładamy go do innego naczynia. Patelnię myjemy, spryskujemy olejem i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy przez kilka minut na dużym ogniu cięgle mieszając, w połowie smażenia oprószamy cukinię solą. Zestawiamy z ognia.
Camembert kroimy w kostkę i dodajemy razem z kurczakiem do ryżu. Podgrzewamy wszystko, i mieszamy z cukinią.
Gotowe!
risotto jest super i pysznie można bawić się smakami.
OdpowiedzUsuńNo bo jak tu nie lubic risotto? :)
OdpowiedzUsuńHeh, mistrzyni risotto :D Ja też je uwielbiam i w gruncie rzeczy z każdym dodatkiem mogłabym je jeść :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie...
OdpowiedzUsuńRisotto to danie, które zawsze może smakować inaczej. Ciekawe, jak camembert (który uwielbiam) spisuje się w takiej potrawie!
OdpowiedzUsuń