Naleśnikowa lasagne z cukinią i pieczarkami
Przepis autorstwa Mistrza Buniacza. Pyszna naleśnikowa zapiekanka, idealna do odgrzania następnego dnia.
Składniki:
- 12 - 15 naleśników (usmażonych np. wg tego przepisu),
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- sól, biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 duże cukinie,
- 500 g pieczarek,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- bazylia, imbir, słodka mielona papryka - po łyżeczce
- 300 g twardego żółtego sera,
- sól, pieprz
Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy na dużym ogniu aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażone warzywa i grzyby łączymy z mięsem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, 3 ząbki czosnku, paprykę, bazylię, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez ok. 15 minut, dodajemy śmietanę, mieszamy.
Ze składników 2-6 przygotowujemy sos beszamelowy - masło roztapiamy, dosypujemy mąkę - łączymy by powstała "klucha". Zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy.
Na wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blasze układamy na przemian: sos beszamelowy - naleśniki - farsz - ser tak, by ostatnią warstwą był ser.
Pieczemy przez ok. 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Składniki:
- 12 - 15 naleśników (usmażonych np. wg tego przepisu),
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- sól, biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 duże cukinie,
- 500 g pieczarek,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- bazylia, imbir, słodka mielona papryka - po łyżeczce
- 300 g twardego żółtego sera,
- sól, pieprz
Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy na dużym ogniu aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażone warzywa i grzyby łączymy z mięsem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, 3 ząbki czosnku, paprykę, bazylię, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez ok. 15 minut, dodajemy śmietanę, mieszamy.
Ze składników 2-6 przygotowujemy sos beszamelowy - masło roztapiamy, dosypujemy mąkę - łączymy by powstała "klucha". Zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy.
Na wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blasze układamy na przemian: sos beszamelowy - naleśniki - farsz - ser tak, by ostatnią warstwą był ser.
Pieczemy przez ok. 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
nooo, Master Buniacz !!! potwierdzam, tego typu dania najlepiej jak przstygną i 'zwiążą' bo inaczej jest draka ;) pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńAle pysznie! I wcale nie potrzebujemy makaronu! Super smakowity przepis!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tymi naleśnikami :)
OdpowiedzUsuńBezbledny pomysl! Alez to musialo smakowac...
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis, wyglada smacznie
OdpowiedzUsuń