Naleśnikowa lasagne z cukinią i pieczarkami

Przepis autorstwa Mistrza Buniacza. Pyszna naleśnikowa zapiekanka, idealna do odgrzania następnego dnia.

Składniki:
 - 12 - 15 naleśników (usmażonych np. wg tego przepisu),
 - 3 łyżki masła,
 - 3 łyżki mąki,
 - 3 szklanki mleka,
 - sól, biały pieprz
 - szczypta gałki muszkatołowej,
 - 500 g mięsa mielonego,
 - 2 duże cukinie,
 - 500 g pieczarek,
 - 3 cebule,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 2 pomidory,
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany,
 - bazylia, imbir, słodka mielona papryka - po łyżeczce
 - 300 g twardego żółtego sera,
 - sól, pieprz



Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy na dużym ogniu aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażone warzywa i grzyby łączymy z mięsem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, 3 ząbki czosnku, paprykę, bazylię, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez ok. 15 minut, dodajemy śmietanę, mieszamy.
Ze składników 2-6 przygotowujemy sos beszamelowy - masło roztapiamy, dosypujemy mąkę - łączymy by powstała "klucha". Zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy.
Na wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blasze układamy na przemian: sos beszamelowy - naleśniki - farsz - ser tak, by ostatnią warstwą był ser.
Pieczemy przez ok. 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Komentarze

  1. nooo, Master Buniacz !!! potwierdzam, tego typu dania najlepiej jak przstygną i 'zwiążą' bo inaczej jest draka ;) pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie! I wcale nie potrzebujemy makaronu! Super smakowity przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tymi naleśnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bezbledny pomysl! Alez to musialo smakowac...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty