Sałatka z roszponki i fasoli z lekko pikantnym dressingiem

Wczoraj na obiad były planowane od dłuższego czasu klopsiki z chorizo. Chciałam zachować przepis na zapowiadaną przez Maggie akcję klopsikową, jednak, jako że cierpliwość nie jest moją mocną stroną, przepis na nie pojawi się już jutro.
Dziś natomiast sałatka, która tym chorizowym kuleczkom towarzyszyła. Prosta, z lekko pikantnym dressingiem. Idealna jako dodatek, może być też samodzielnym lekkim daniem.

Składniki: 
 - 100 g liści roszponki,
 - garść kiełków brokuła,
 - pół pęczka natki pietruszki,
 - 300 g pomidorków koktajlowych,
 - 1 puszka czerwonej fasolki,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - 1 łyżka octu balsamicznego,
 - szczypta mielonego chilli,
 - 1 duży ząbek czosnku


Opłukane liście roszponki, kiełki wrzucamy do miski. Dodajemy do nich odsączoną z zalewy fasolkę, pokrojone w ćwiartki pomidorki i posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy.
Przed podaniem polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, zmiażdżonego czosnku i chilli.
Gotowe!

Komentarze

  1. Swietna, lekka salatka, dressingi z balsamico naleza do moich ulubionych. Na klopsiki z chorizo czekam z niecierpliwoscia! A do akcji pewnie cos jeszcze zdazysz wymyslic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie takie sałatki ostatnio lubię zabierać do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie sałatkowe wariacja :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię lekkie sałatki z roszponką :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty