Risotto z klopsikami wieprzowymi
Jakiś czas temu Maggie umieściła na swoim blogu przepis na risotto, który niezmiernie mnie zaciekawił. Zawsze przyrządzałam risotto na bulionie drobiowym i białym winie, a tu całkiem inaczej - wino czerwone, bulion wołowy, a do tego aromatyczny sos pomidorowy i proste klopsiki.
Efekt? Puste talerze. Przez moment obawiałam się nawet, że w skutek wyskrobywania z dna resztek, powstanie dziura w garnku ;)
Składniki:
- kromka białego chleba, bez skórki, namoczona w mleku przez 5 minut,
- 450 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 łyżeczka lekko rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu,
- 1 jajo,
- 600 g posiekanych pomidorów z puszki,
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- płaska łyżeczka cukru,
- 3 łyżki masła,
- 1 mała drobno posiekana cebula,
- 400 g ryżu do risotto,
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 1 l gorącego bulionu wołowego,
- sól, pieprz
Chleb odsączamy z mleka. Łączymy w misce z mięsem, jajkiem, czosnkiem, łyżką cebuli, pieprzem i odrobiną soli. Formujemy klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy i odstawiamy.
Pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, koper wloski i cukier mieszamy w dużym garnku. Dodajemy klopsiki, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez okolo 30 minut.
W tym czasie w drugim garnku przygotowujemy risotto. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i gotujemy dalej do czasu, aż płyn się zredukuje. Następnie dodajemy stopniowo bulion. Gotujemy caly czas mieszając przez około 20-30 minut.
Risotto polewamy ugotowanym sosem, na wierzchu układamy klopsiki.
Gotowe!
Efekt? Puste talerze. Przez moment obawiałam się nawet, że w skutek wyskrobywania z dna resztek, powstanie dziura w garnku ;)
Składniki:
- kromka białego chleba, bez skórki, namoczona w mleku przez 5 minut,
- 450 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 łyżeczka lekko rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu,
- 1 jajo,
- 600 g posiekanych pomidorów z puszki,
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- płaska łyżeczka cukru,
- 3 łyżki masła,
- 1 mała drobno posiekana cebula,
- 400 g ryżu do risotto,
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 1 l gorącego bulionu wołowego,
- sól, pieprz
Chleb odsączamy z mleka. Łączymy w misce z mięsem, jajkiem, czosnkiem, łyżką cebuli, pieprzem i odrobiną soli. Formujemy klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy i odstawiamy.
Pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, koper wloski i cukier mieszamy w dużym garnku. Dodajemy klopsiki, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez okolo 30 minut.
W tym czasie w drugim garnku przygotowujemy risotto. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i gotujemy dalej do czasu, aż płyn się zredukuje. Następnie dodajemy stopniowo bulion. Gotujemy caly czas mieszając przez około 20-30 minut.
Risotto polewamy ugotowanym sosem, na wierzchu układamy klopsiki.
Gotowe!
tez za mna chodzi ten przepis:)
OdpowiedzUsuńech, cóż takiego mają w sobie te klopsiki :)) a z sosem pomidorowym pycha!!!
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu!
Dobre klopsiki są zawsze chętnie pałaszowane chyba przez każdego! Pyszny obiadek;)
OdpowiedzUsuńKlopsiki zawsze, z takim sosem wszędzie :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo, ze risotto smakowalo - faktycznie jest intrygujace i nieco inne niz wszystkie :)
OdpowiedzUsuńklopsiki i pomidory to zawsze jest taki zgrany duet:) miłego piątku!
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zwykle pysznie :)
OdpowiedzUsuńPycha :D
OdpowiedzUsuńObiad po włosku - risotto, klopsiki, pomidory... Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńRisotto jest pyszne pod każdą postacią:-)
OdpowiedzUsuńChyba też nie oparłabym się pokusie skrobania w dno garnka z nadzieją, że cudownie pojawi się tego dania więcej :-)
OdpowiedzUsuńTwoje propozycje są zawsze takie apetyczne!
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda super! Zjadłabym, nawet o tej porze:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńmmm ale smaczne i jaki piękny ognisty kolor.
OdpowiedzUsuńoch bardzo fajny pomysł na risotto :]
OdpowiedzUsuńcudnie się to risotto prezentuje, aż czuć na podniebieniu, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń