Risotto z klopsikami wieprzowymi

Jakiś czas temu Maggie umieściła na swoim blogu przepis na risotto, który niezmiernie mnie zaciekawił. Zawsze przyrządzałam risotto na bulionie drobiowym i białym winie, a tu całkiem inaczej - wino czerwone, bulion wołowy, a do tego aromatyczny sos pomidorowy i proste klopsiki.
Efekt? Puste talerze. Przez moment obawiałam się nawet, że w skutek wyskrobywania z dna resztek, powstanie dziura w garnku ;)

Składniki:
- kromka białego chleba, bez skórki, namoczona w mleku przez 5 minut,
- 450 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 łyżeczka lekko rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu,
- 1 jajo,
- 600 g posiekanych pomidorów z puszki,
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- płaska łyżeczka cukru,
- 3 łyżki masła,
- 1 mała drobno posiekana cebula,
- 400 g ryżu do risotto,
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 1 l gorącego bulionu wołowego,
- sól, pieprz



Chleb odsączamy z mleka.  Łączymy w misce z mięsem, jajkiem, czosnkiem, łyżką cebuli, pieprzem i odrobiną soli. Formujemy klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy i odstawiamy.
Pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, koper wloski i cukier mieszamy w dużym garnku. Dodajemy klopsiki, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez okolo 30 minut.
W tym czasie w drugim garnku przygotowujemy risotto. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i gotujemy dalej do czasu, aż płyn się zredukuje. Następnie dodajemy stopniowo bulion. Gotujemy caly czas mieszając przez około 20-30 minut.
Risotto polewamy ugotowanym sosem, na wierzchu układamy klopsiki.
Gotowe!

Komentarze

  1. tez za mna chodzi ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ech, cóż takiego mają w sobie te klopsiki :)) a z sosem pomidorowym pycha!!!
    Udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre klopsiki są zawsze chętnie pałaszowane chyba przez każdego! Pyszny obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klopsiki zawsze, z takim sosem wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciesze sie bardzo, ze risotto smakowalo - faktycznie jest intrygujace i nieco inne niz wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. klopsiki i pomidory to zawsze jest taki zgrany duet:) miłego piątku!

    OdpowiedzUsuń
  7. A u Ciebie jak zwykle pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiad po włosku - risotto, klopsiki, pomidory... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Risotto jest pyszne pod każdą postacią:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba też nie oparłabym się pokusie skrobania w dno garnka z nadzieją, że cudownie pojawi się tego dania więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoje propozycje są zawsze takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm wygląda super! Zjadłabym, nawet o tej porze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm ale smaczne i jaki piękny ognisty kolor.

    OdpowiedzUsuń
  14. och bardzo fajny pomysł na risotto :]

    OdpowiedzUsuń
  15. cudnie się to risotto prezentuje, aż czuć na podniebieniu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty