Kurczak z pietruszką w sosie miodowo - musztardowym
Nie mając pomysłu na obiad zapytałam dziś domowników, na co mają ochotę. "Coś w sosie musztardowym", zabrzmiała odpowiedź. Nie zastawiając się długo sięgnęłam do zapisanego już jakiś czas temu przepisu z BBC Good Food. Po "sukcesie", jaki na moim stole odniosła zupa z pieczonej papryki, byłam pewna, że połączenie jej z kurczakiem i sosem miodowo - musztardowym będzie strzałem w dziesiątkę. Nie pomyliłam się, choć co niektórzy pożeracze nie byli pewni jakie warzywo konsumują (trudno mi zrozumieć jak można pomylić pietruszkę z fasolką szparagową).
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 2 drobno posiekane cebule,
- 350 g pokrojonej w słupki pietruszki,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy (użyłam mieszanki kremskiej i dijon),
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- natka do dekoracji
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę piersi z kurczaka oraz słupki pietruszki. Smażymy przez kilka minut, aż pietruszka zmięknie, a kurczak się zarumieni. Zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy musztardę, miód i tymianek. Doprawiamy solą i pieprze,. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
Gotowe!
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 2 drobno posiekane cebule,
- 350 g pokrojonej w słupki pietruszki,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy (użyłam mieszanki kremskiej i dijon),
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- natka do dekoracji
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę piersi z kurczaka oraz słupki pietruszki. Smażymy przez kilka minut, aż pietruszka zmięknie, a kurczak się zarumieni. Zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy musztardę, miód i tymianek. Doprawiamy solą i pieprze,. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
Gotowe!
Bardzo smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńLubię takie kurczakowe wariacje :)
OdpowiedzUsuńinteresujące połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńTeż nie wiem, jak można pomylić pietruszkę z fasolką :) obiad wygląda na bardzo pożywny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie ...miód i musztarda. Będę musiałam zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi odpowiada!
OdpowiedzUsuńnooo, pomyłka wesoła :) a dziś właśnie sobie myślałam o jakim kremie z naszych ukochanych korzeniowych warzywek. Dodatek pietruchy w Twojej wersji jest cudny! chyetnie wpadlabym na taki obiad <3
OdpowiedzUsuńoj, smakowicie wygląda! Bardzo... :) Pozdrowionka! ;)
OdpowiedzUsuńWszelkie "cosie" w musztardowym sosie (ale mi sie zrymowalo!) sa u mnie mile widziane :)
OdpowiedzUsuńKocham musztardę i miód w sosach i dressingach. Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńOstatnio Ona robił pieczonego kuraka własnie w miodzie i musztardzie. Twój sosik to dla nas nowość - na pewno do spróbowania:)
OdpowiedzUsuń