Kurczak curry z brzoskwinią i ananasem

Słodko - ostro - kwaśne curry mojej siostry jest ewidentnym hitem obiadowym. Ogromna ilość aromatycznych przypraw, słodki smak owoców przełamany cytryną i octem balsamicznym.. W mojej ananasowej fazie to było marzenie, które musiałam zrealizować..

Składniki marynaty:
 - 3-4 filety z kurczaka,
 - 1 łyżka sosu sojowego,
 - 1 łyżka curry,
 - szczypta ostrej papryki lub chilli,
 - szczypta gałki muszkatołowej,
 - pół łyżeczki startego imbiru,
 - szczypta cynamonu,
 - 1 płaska łyżeczka łagodnej musztardy (ja użyłam kremskiej),
 - 1 łyżka oliwy z oliwek,
 - 1-2 ząbki czosnku,
 - sok wyciśnięty z połowy cytryny,
 - 1 łyżka octu balsamicznego,
 - sól, łyżka mąki ziemniaczanej



Składniki sosu:
 - 2 cebule,
 - 2 brzoskwinie,
 - 1 ananas,
 - 1 słoik papryki marynowanej,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - półtora łyżki miodu,
 - 4-5 łyżek octu balsamicznego,
 - 100 g selera konserwowoego,
 - 200 ml śmietany kremówki,
 - szczypta chilli lub ostrej papryki,
 - 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
 - czubata łyżka curry,
 - szczypta gałki muszkatołowej,
 - pół łyżeczki cynamonu,
 - płaska łyżeczka startego imbiru,
 - pół do pełnej szklanki wody,
 - sól

Umyte filety z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty, prócz soli i maki ziemniaczanej, mieszamy. Zanurzamy w niej mięso na conajmniej dwie godziny. Po tym czasie mięso solimy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy lekko zmięknie zalewamy ją octem balsamicznym, dodajemy miód, chilli, słodką paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i curry. Smażymy przez chwilę, by przyprawy uwolniły aromat, po czym dodajemy pomidory oraz pokrojonego w kostkę ananasa, następnie pokrojoną paprykę, selera oraz śmietanę. Na koniec dodajemy obrane, pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz wodę. W razie potrzeby doprawiamy. Całość gotujemy przez kilka minut. Chwilę przed podaniem do sosu wrzucamy podsmażone mięso, by się podgrzało.
Curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!

Komentarze

  1. Mmm.... pychota! Ugotuję w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne zestawienie:))) chyba też sobie jutro coś podobnego przyrządzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, zdecydowanie jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mięso ze słodką nutą.
    nie ma to jak kuchnia indyjska!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ukochane słodko-wytrawne połączenia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bogactwo składników :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam curry z ananasem, zaś brzoskwinia stanowić musi interesujący dodatek smakowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze przyznac, ze to nie do konca moja bajka, bo nie przepadam za polaczeniem owocow i miesa, ale twoje curry wyglada intrygujaco, wiec kto wie, moze bym sie skusila :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada super, ciekawe polaczenie smakow. Napewno sprubuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty