Kurczak curry z brzoskwinią i ananasem
Słodko - ostro - kwaśne curry mojej siostry jest ewidentnym hitem obiadowym. Ogromna ilość aromatycznych przypraw, słodki smak owoców przełamany cytryną i octem balsamicznym.. W mojej ananasowej fazie to było marzenie, które musiałam zrealizować..
Składniki marynaty:
- 3-4 filety z kurczaka,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka curry,
- szczypta ostrej papryki lub chilli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki startego imbiru,
- szczypta cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka łagodnej musztardy (ja użyłam kremskiej),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól, łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki sosu:
- 2 cebule,
- 2 brzoskwinie,
- 1 ananas,
- 1 słoik papryki marynowanej,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- półtora łyżki miodu,
- 4-5 łyżek octu balsamicznego,
- 100 g selera konserwowoego,
- 200 ml śmietany kremówki,
- szczypta chilli lub ostrej papryki,
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
- czubata łyżka curry,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- płaska łyżeczka startego imbiru,
- pół do pełnej szklanki wody,
- sól
Umyte filety z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty, prócz soli i maki ziemniaczanej, mieszamy. Zanurzamy w niej mięso na conajmniej dwie godziny. Po tym czasie mięso solimy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy lekko zmięknie zalewamy ją octem balsamicznym, dodajemy miód, chilli, słodką paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i curry. Smażymy przez chwilę, by przyprawy uwolniły aromat, po czym dodajemy pomidory oraz pokrojonego w kostkę ananasa, następnie pokrojoną paprykę, selera oraz śmietanę. Na koniec dodajemy obrane, pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz wodę. W razie potrzeby doprawiamy. Całość gotujemy przez kilka minut. Chwilę przed podaniem do sosu wrzucamy podsmażone mięso, by się podgrzało.
Curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Składniki marynaty:
- 3-4 filety z kurczaka,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka curry,
- szczypta ostrej papryki lub chilli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki startego imbiru,
- szczypta cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka łagodnej musztardy (ja użyłam kremskiej),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól, łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki sosu:
- 2 cebule,
- 2 brzoskwinie,
- 1 ananas,
- 1 słoik papryki marynowanej,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- półtora łyżki miodu,
- 4-5 łyżek octu balsamicznego,
- 100 g selera konserwowoego,
- 200 ml śmietany kremówki,
- szczypta chilli lub ostrej papryki,
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
- czubata łyżka curry,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- płaska łyżeczka startego imbiru,
- pół do pełnej szklanki wody,
- sól
Umyte filety z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty, prócz soli i maki ziemniaczanej, mieszamy. Zanurzamy w niej mięso na conajmniej dwie godziny. Po tym czasie mięso solimy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy lekko zmięknie zalewamy ją octem balsamicznym, dodajemy miód, chilli, słodką paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i curry. Smażymy przez chwilę, by przyprawy uwolniły aromat, po czym dodajemy pomidory oraz pokrojonego w kostkę ananasa, następnie pokrojoną paprykę, selera oraz śmietanę. Na koniec dodajemy obrane, pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz wodę. W razie potrzeby doprawiamy. Całość gotujemy przez kilka minut. Chwilę przed podaniem do sosu wrzucamy podsmażone mięso, by się podgrzało.
Curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Mmm.... pychota! Ugotuję w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! :)
OdpowiedzUsuńsmaczne zestawienie:))) chyba też sobie jutro coś podobnego przyrządzę:)
OdpowiedzUsuńOj, zdecydowanie jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięso ze słodką nutą.
OdpowiedzUsuńnie ma to jak kuchnia indyjska!
Moje ukochane słodko-wytrawne połączenia :D
OdpowiedzUsuńAle bogactwo składników :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry z ananasem, zaś brzoskwinia stanowić musi interesujący dodatek smakowy.
OdpowiedzUsuńMusze przyznac, ze to nie do konca moja bajka, bo nie przepadam za polaczeniem owocow i miesa, ale twoje curry wyglada intrygujaco, wiec kto wie, moze bym sie skusila :)
OdpowiedzUsuńwyglada super, ciekawe polaczenie smakow. Napewno sprubuje :)
OdpowiedzUsuń