Klopsiki z chorizo
Tak, jak obiecywałam, dziś przepis na klopsiki z chorizo. Wszyscy domownicy bardzo polubili tę pikantną hiszpańską kiełbasę, z przyjemnością więc eksperymentuję z nią w kuchni. Efekty zawsze okazują się być zaskakująco pyszne. Tak było i tym razem.
Składniki:
- 2 kiełbasy chorizo (340 g),
- ok. 500 g kiełbasek meksykańskich,
- 1 duża cebula,
- 1 jajo,
- pęczek natki pietruszki,
- bułka tarta do obtoczenia
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia. Obrane chorizo i kiełbaski meksykańskie mielimy lub bardzo drobno kroimy. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z jajkiem. Formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podajemy z sosem czosnkowym i sałatką z czerwoną fasolką.
Składniki:
- 2 kiełbasy chorizo (340 g),
- ok. 500 g kiełbasek meksykańskich,
- 1 duża cebula,
- 1 jajo,
- pęczek natki pietruszki,
- bułka tarta do obtoczenia
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia. Obrane chorizo i kiełbaski meksykańskie mielimy lub bardzo drobno kroimy. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z jajkiem. Formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podajemy z sosem czosnkowym i sałatką z czerwoną fasolką.
Oj, ciesze sie bardzo, ze dodalas ten przepis - zarowno ja, jak i Mezczyzna uwielbiamy chorizo, wiec na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Też dzisiaj robię klopsiki, a Twój przepis trafia na listę do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam chorizo i podoba mi się pomysł, by przetworzyć te kiełbaski w kotleciki! :)
OdpowiedzUsuńU nas też chorizo chwyciło - jest coś w tej kiełbasce, co podbija serca wszystkich lubiących pikantne potrawy :) Super pomysł na kotleciki.
OdpowiedzUsuńuwielbiamy chorizo ale do klopsikow to nie wpadłabym zeby go użyc.
OdpowiedzUsuńNarasta we mnie chęć na spróbowanie chorizo. Na następnych zakupach koniecznie wędruje do koszyka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chorizo, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym z dziką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające :) Lubię na ostro.
OdpowiedzUsuńChorizo i ja się bardzo lubimy ;) Klopsiki są kolejnym świetnym pomysłem na przyrządzenie tej kiełbaski :)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na obiad! Uwielbiam Hiszpańskie smaki. Takiego jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/