Zupa z pieczonej pietruszki
Zup o tej porze roku sporo. Nie dziwota - są sycące, rozgrzewające i bardzo często szybkie w wykonaniu.
Ta, którą przyrządziłam dziś łączy powyższe cechy, a ponadto jest wyjątkowa w smaku i zniewalająco pachnie. To wszystko dzięki pieczonym w aromatycznych przyprawach warzywach. Przepis zaczerpnięty z niezawodnego BBC Good Food, nieco zmodyfikowany (z uwagi na brak ziaren kuminu i kolendry użyłam sproszkowanych przypraw)..
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 1 duża cebula podzielona na ósemki,
- 2 ząbki czosnku,
- 675 g pietruszki,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1,2 l bulionu warzywnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz
- czarnuszka do posypania
Pietruszkę obieramy, kroimy w grubą kostkę. Razem z cebulą i czosnkiem wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy mieszanką oliwy z oliwek, kolendry, kurkumy i kuminu. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na pół godziny.
Kiedy warzywa zmiękną miksujemy je blenderem razem z połową bulionu. Powstałą masę łączymy z resztą wywaru warzywnego. Dodajemy pomidory z puszki, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 30 minut.
Przed podaniem posypujemy ziarnami czarnuszki.
Gotowe!
Ta, którą przyrządziłam dziś łączy powyższe cechy, a ponadto jest wyjątkowa w smaku i zniewalająco pachnie. To wszystko dzięki pieczonym w aromatycznych przyprawach warzywach. Przepis zaczerpnięty z niezawodnego BBC Good Food, nieco zmodyfikowany (z uwagi na brak ziaren kuminu i kolendry użyłam sproszkowanych przypraw)..
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 1 duża cebula podzielona na ósemki,
- 2 ząbki czosnku,
- 675 g pietruszki,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1,2 l bulionu warzywnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz
- czarnuszka do posypania
Pietruszkę obieramy, kroimy w grubą kostkę. Razem z cebulą i czosnkiem wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy mieszanką oliwy z oliwek, kolendry, kurkumy i kuminu. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na pół godziny.
Kiedy warzywa zmiękną miksujemy je blenderem razem z połową bulionu. Powstałą masę łączymy z resztą wywaru warzywnego. Dodajemy pomidory z puszki, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 30 minut.
Przed podaniem posypujemy ziarnami czarnuszki.
Gotowe!
Rozumiem, że kumin od Ani ;)? Uwielbiam zupy z pieczonych warzyw, sama robię z pieczonych ziemniaków z dodatkiem mleka kokosowego i curry, polecam! :) i pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńAno, ten sam! Niewiele go zostało ;) O mleczku kokosowym pomyślałam, ale nie miałam go w spiżarni. Następnym razem!
UsuńHmm, hmm, hmm, ale smakowite zestawienie;) Dodane do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPietruszkowej zupy jeszcze nie jadłam! Chętnie wypróbuję:) Ta zapowiada się pysznie- te przyprawy!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie należę do fanów zup, kremów szczególnie!:-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy z pietruszki, ale prezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńTo faktycznie telepatia między nami, obydwie wzięłyśmy się za pietruszkę :) Ja też często piekę pietruszkę, jak nie do zupy to do zapiekanek albo na puree, jest najpyszniejsza!
OdpowiedzUsuńpieczone warzywa w każdej formie zjadam z przyjemnością, podobnie rzecz się ma z gęstymi zupami, więc uważam, że Twoja propozycja n Pewno by mi posmakowała!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze pieczonej pietruszki, więc może się skuszę, żeby zrobić Twoją zupę, ma taki piękny kolor.
OdpowiedzUsuńTen kolor zawdzięcza kurkumie i dodatkowi pomidorów.
UsuńCiekawa zupka!
OdpowiedzUsuńa ja gupia myślałam, że będzie zielona...:D jakoś mi się kojarzy z natką;))
OdpowiedzUsuńpieczona pietruszka brzmi intrygująco, warte spróbowania :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką pietruszki, ale w takiej wersji i w towarzystwie takich przypraw myslę że by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńSmaczna ta zupa, intensywna w smaku, o apetycznym kolorze ;)
OdpowiedzUsuń