Tarta z pieczoną papryką, pomidorami i wędzonym kurczakiem

Przepadam za pieczoną papryką - taką napakowaną wszelkimi warzywnymi i ryżowymi dobrociami i taką pokrojoną, dodawaną do potraw. Polubiłam  nawet, tak bardzo przeklinane kiedyś, obieranie upieczonych strąków. Dziś pokroiłam je w dużą kostkę, połączyłam z pomidorkami koktajlowymi, wędzonym kurczakiem i ciastem francuskim. Smaczne, sycące i nawet (za sprawą czerwieni) nieco walentynkowe..

Składniki:
 - opakowanie ciasta francuskiego,
 - 2 piersi wędzonego kurczaka,
 - 3 papryki,
 - 300 g pomidorów koktajlowych,
 - opakowanie kremowego serka paprykowego,
 - 100 ml śmietany 18%,
 - 1 łyżka octu balsamicznego,
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
 - 1 łyżeczka suszonej bazylii,
 - parmezan do posypania,
 - sól, pieprz



Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Kroimy w grubą kostkę.
Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2 minuty. Zalewamy octem winnym doprawiamy ziołami, niewielką ilością soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę.
Na niewielkim ogniu podgrzewamy serek. Dodajemy do niego śmietankę. Cały czas mieszając gotujemy do czasu aż ser się rozpuści  i połączy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku.
W żaroodpornym naczyniu układamy ciasto francuskie. Wykładamy na nie podsmażone pomidory oraz kurczaka. Zalewamy sosem z sera. Na wierzchu układamy kostki papryki. Posypujemy startym parmezanem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. Ja obierania strakow chyba nigdy nie polubie, za to pieczona papryke pokochalam, choc nie byla to milosc od pierwszego ugryzienia :) Tarta swietna, a kremowy serek to jeden z tych skladnikow, ktorych nigdy nie moze u mnie zabraknac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czerwono, napakowane, smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wkład. Ciasto francuskie, papryka, wędzony kurczak... mniammm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie tarty to coś idealnego dla mnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. czego tu nie lubic? danie doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje smaki .Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty