Tarta z pieczoną papryką, pomidorami i wędzonym kurczakiem
Przepadam za pieczoną papryką - taką napakowaną wszelkimi warzywnymi i ryżowymi dobrociami i taką pokrojoną, dodawaną do potraw. Polubiłam nawet, tak bardzo przeklinane kiedyś, obieranie upieczonych strąków. Dziś pokroiłam je w dużą kostkę, połączyłam z pomidorkami koktajlowymi, wędzonym kurczakiem i ciastem francuskim. Smaczne, sycące i nawet (za sprawą czerwieni) nieco walentynkowe..
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 piersi wędzonego kurczaka,
- 3 papryki,
- 300 g pomidorów koktajlowych,
- opakowanie kremowego serka paprykowego,
- 100 ml śmietany 18%,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- parmezan do posypania,
- sól, pieprz
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Kroimy w grubą kostkę.
Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2 minuty. Zalewamy octem winnym doprawiamy ziołami, niewielką ilością soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę.
Na niewielkim ogniu podgrzewamy serek. Dodajemy do niego śmietankę. Cały czas mieszając gotujemy do czasu aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku.
W żaroodpornym naczyniu układamy ciasto francuskie. Wykładamy na nie podsmażone pomidory oraz kurczaka. Zalewamy sosem z sera. Na wierzchu układamy kostki papryki. Posypujemy startym parmezanem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Gotowe!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 piersi wędzonego kurczaka,
- 3 papryki,
- 300 g pomidorów koktajlowych,
- opakowanie kremowego serka paprykowego,
- 100 ml śmietany 18%,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- parmezan do posypania,
- sól, pieprz
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Kroimy w grubą kostkę.
Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2 minuty. Zalewamy octem winnym doprawiamy ziołami, niewielką ilością soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę.
Na niewielkim ogniu podgrzewamy serek. Dodajemy do niego śmietankę. Cały czas mieszając gotujemy do czasu aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku.
W żaroodpornym naczyniu układamy ciasto francuskie. Wykładamy na nie podsmażone pomidory oraz kurczaka. Zalewamy sosem z sera. Na wierzchu układamy kostki papryki. Posypujemy startym parmezanem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Gotowe!
Szybkie i pyszne!
OdpowiedzUsuńJa obierania strakow chyba nigdy nie polubie, za to pieczona papryke pokochalam, choc nie byla to milosc od pierwszego ugryzienia :) Tarta swietna, a kremowy serek to jeden z tych skladnikow, ktorych nigdy nie moze u mnie zabraknac.
OdpowiedzUsuńCzerwono, napakowane, smakowite :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wkład. Ciasto francuskie, papryka, wędzony kurczak... mniammm :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające danie!
OdpowiedzUsuńtakie tarty to coś idealnego dla mnie ;]
OdpowiedzUsuńczego tu nie lubic? danie doskonale:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMoje smaki .Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń