Tagliatelle z sosem z pieczonej papryki
Piątkowy szybki i bardzo smaczny makaron z moją, ulubioną ostatnio, pieczoną papryką. Słodko - kwaśny sos z nieco pikantnym kurczakiem z całą pewnością pojawi się u mnie jeszcze nie raz.
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle ugotowanego al dente,
- 600 g passaty (można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów),
- 5 czerwonych papryk,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
- pół łyżeczki płatków chilli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy w paście przygotowanej z oliwy z oliwek, mielonej papryki i płatków chilli przez godzinę.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z ząbkami czosnku wkładamy do malaksera i miksujemy do czasu aż uzyskamy gładką pastę.
Passatę wlewamy do garnka. Dodajemy zmiksowaną paprykę, doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut.
W międzyczasie podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka.
Ugotowany al dente makaron wykładamy na talerze. Polewamy gorącym sosem, na każdej porcji układamy kawałki kurczaka.
Gotowe!
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle ugotowanego al dente,
- 600 g passaty (można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów),
- 5 czerwonych papryk,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
- pół łyżeczki płatków chilli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy w paście przygotowanej z oliwy z oliwek, mielonej papryki i płatków chilli przez godzinę.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z ząbkami czosnku wkładamy do malaksera i miksujemy do czasu aż uzyskamy gładką pastę.
Passatę wlewamy do garnka. Dodajemy zmiksowaną paprykę, doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut.
W międzyczasie podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka.
Ugotowany al dente makaron wykładamy na talerze. Polewamy gorącym sosem, na każdej porcji układamy kawałki kurczaka.
Gotowe!
Znakomicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńOjej, ale smakowicie wygląda! Uwielbiam połączenie makaronu z papryką. Z pewnością ugotuję.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Kusząca propozycja!
OdpowiedzUsuńFajna propozycja. Pieczona papryka smakuje super:-)
OdpowiedzUsuńhmm może być wporzo ;)
OdpowiedzUsuńja mam przepis na podobnej zasadzie - z czerwonych pieczonych warzyw (pomidory, papryka, czerwona cebula, marchew i nie-czerwony czosnek), trochę dłużej je piekę a jak ostygną to wrzucam na przecierak
kiedyś robiłam dip z pieczonej papryki, więc wiem co to za cudny smak:) fajny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńA wiesz, ze ja tez ostatnio mam jakas faze na pieczona papryke? Nic dziwnego wiec, ze ten makaron bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńZ pieczoną papryką pyszny sosik do makaronu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczoną paprykę :) super danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten makaron!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować pieczonej papryki. Genialny pomysł na makaron!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco, wypróbuję koniecznie bo dawno już nie jadłam pieczonej papryki ...
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo lubię pieczoną paprykę, chyba nawet bardziej, niż w każdej innej postaci.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor sosu, taka intensywna czerwień! :)
aaaa jakie dobreee!! robie to! też zgadzam się z poprzedniczkami..coś papryka wisi w powietrzu bo wcinam codziennie w postaci najczęściej z piekarnika mmm
OdpowiedzUsuń