Tagliatelle z sosem z pieczonej papryki

Piątkowy szybki i bardzo smaczny makaron z moją, ulubioną ostatnio, pieczoną papryką. Słodko - kwaśny sos z nieco pikantnym kurczakiem z całą pewnością pojawi się u mnie jeszcze nie raz.

Składniki:
 - 500 g makaronu tagliatelle ugotowanego al dente,
 - 600 g passaty (można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów),
 - 5 czerwonych papryk,
 - 3 ząbki czosnku,
 - kilka gałązek świeżego tymianku,
 - 2 piersi z kurczaka,
 - 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
 - pół łyżeczki płatków chilli,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek,
 - sól, pieprz



Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy w paście przygotowanej z oliwy z oliwek, mielonej papryki i płatków chilli przez godzinę.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z ząbkami czosnku wkładamy do malaksera i miksujemy do czasu aż uzyskamy gładką pastę.
Passatę wlewamy do garnka. Dodajemy zmiksowaną paprykę, doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień  i gotujemy przez około 10 minut.
W międzyczasie podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka.
Ugotowany al dente makaron wykładamy na talerze. Polewamy gorącym sosem, na każdej porcji układamy kawałki kurczaka.
Gotowe!

Komentarze

  1. Znakomicie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, ale smakowicie wygląda! Uwielbiam połączenie makaronu z papryką. Z pewnością ugotuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Kusząca propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja. Pieczona papryka smakuje super:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm może być wporzo ;)
    ja mam przepis na podobnej zasadzie - z czerwonych pieczonych warzyw (pomidory, papryka, czerwona cebula, marchew i nie-czerwony czosnek), trochę dłużej je piekę a jak ostygną to wrzucam na przecierak

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś robiłam dip z pieczonej papryki, więc wiem co to za cudny smak:) fajny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A wiesz, ze ja tez ostatnio mam jakas faze na pieczona papryke? Nic dziwnego wiec, ze ten makaron bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pieczoną papryką pyszny sosik do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam pieczoną paprykę :) super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę w końcu spróbować pieczonej papryki. Genialny pomysł na makaron!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo kusząco, wypróbuję koniecznie bo dawno już nie jadłam pieczonej papryki ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo, bardzo lubię pieczoną paprykę, chyba nawet bardziej, niż w każdej innej postaci.
    Piękny kolor sosu, taka intensywna czerwień! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. aaaa jakie dobreee!! robie to! też zgadzam się z poprzedniczkami..coś papryka wisi w powietrzu bo wcinam codziennie w postaci najczęściej z piekarnika mmm

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty