Risotto z pieczoną papryką i mascarpone
Jakiś czas temu na którymś z blogów widziałam podobne risotto. Podobne, bo dokładnie nie pamiętam listy składników, mało tego, niestety, umknęło mi, który był to blog. Na pewno była w nim papryka, na pewno mascarpone. Świetne połączenie - pomyślałam. Pomyślałam i tak też zrobiłam - pyszne, kremowe, z wyraźną nutą pieczonej papryki i delikatnego kurczaka..
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 400 g ryżu do risotto,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 1 cebula,
- 5 papryk,
- 3 łyżki sera mascarpone,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
- sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie z koncentratu pomidorowego, jogurtu i mielonej papryki. Marynujemy przez ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulą. Odstawiamy.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Odkładamy.
Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy paprykę.
Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem oraz serkiem mascarpone. Doprawiamy, możemy posypać startym parmezanem.. Gotowe!
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 400 g ryżu do risotto,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 1 cebula,
- 5 papryk,
- 3 łyżki sera mascarpone,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
- sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie z koncentratu pomidorowego, jogurtu i mielonej papryki. Marynujemy przez ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulą. Odstawiamy.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Odkładamy.
Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy paprykę.
Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem oraz serkiem mascarpone. Doprawiamy, możemy posypać startym parmezanem.. Gotowe!
Wspaniałe danie. Czerwonego risotto jeszcze u mnie nie było. Zrobię następnym razem :)
OdpowiedzUsuńJa risotto to w każdej formie...a z mascarpone nigdy nie próbowałam! Wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis. Na pewno pycha!
OdpowiedzUsuńKapitalne! Predzej czy pozniej na pewno wyladuje na moim stole :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńSkładniki bardzo mi pasują! Mmmmmmniam!
OdpowiedzUsuńJeśli mogę: Zapraszam do wzięcia udziału w badaniach magisterskich. Jeśli nie spełniacie warunków (18-30 rok życia, mieszkający z rodzicami), to może ktoś znajomy pasuje do badania? Dziękuję za wszelką pomoc! Będę wdzięczna za udostępnianie na swojej tablicy:). http://www.facebook.com/events/358503757495487/
hmmmm wygląda pychotliwie!!!! proszę o porcyjkę :D albo dwie!
OdpowiedzUsuńMoże być rozgrzewające, a tego chyba nam teraz potrzeba. A przynajmniej mi, bo ciągle jestem zmarzniętą
OdpowiedzUsuńMmm, znowu risotto :) Zdecydowanie składniki mi odpowiadają :) Chyba znów czas na risotto u mnie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zjadłabym właśnie coś takiego. Chyba tęsknie za smakiem ryżu :)
OdpowiedzUsuńzamienię mascarpone (nie lubię) na kremowy serek i z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńty risottowa panienko ;) u Ciewbie zawsze jakąś ryżową inspirację znajdę. To połączenie kusi ilością papryk i kremową teksturą sera. Zapisane. Jak wrócę do Posen to zrobię, bo tu niet sera :(
OdpowiedzUsuńKrzyczę głośno tak, bo kocham pieczoną paprykę, lubię dodawać do sosów mascarpone i w ogóle lubię risotto, po prostu pycha!:)
OdpowiedzUsuńkurcze, zaciekawiłaś mnie tym mascarpone. Musi być super kremowe, zapiszę sobie w moim przemądrzałym notesiku, aby nie zapomnieć o tym myku :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :))
Wszystko co ma mascarpone musi być cudowne:)) Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe to risotto. Zaintrygowało mnie na tyle, że muszę spróbować w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńPycha! Przepis wędruje do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wspaniale.. no i ta pieczona papryka i mascarpone mhmmhm ;]
OdpowiedzUsuń