Pilaf z marchewką, kalafiorem i kurczakiem
Dziś szybki i niewymagający obiad dla skacowanych ;) Trochę jak risotto, trochę jak pilaf..
Składniki:
- 400 g ryżu basmanti,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- mrożonki: marchewka, groszek, kalafior (po 400 g),
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka kurkumy,
- curry, mielona kolendra, kumin, słodka papryka (sypałam "na oko"),
- sól, pieprz
Do gotującego się bulionu wrzucamy przyprawy: curry, kolendrę, kurkumę. Dodajemy ryż oraz mrożonki. Gotujemy pod przykryciem przez ok. kwadrans.
Kurczaka kroimy w kostkę, zanurzamy w marynacie z sosu sojowego i przypraw (papryki, curry, kuminu). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z zamarynowanym kurczakiem.
Ryż odsączamy z wody. Łączymy z podsmażonym kurczakiem. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Składniki:
- 400 g ryżu basmanti,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- mrożonki: marchewka, groszek, kalafior (po 400 g),
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka kurkumy,
- curry, mielona kolendra, kumin, słodka papryka (sypałam "na oko"),
- sól, pieprz
Do gotującego się bulionu wrzucamy przyprawy: curry, kolendrę, kurkumę. Dodajemy ryż oraz mrożonki. Gotujemy pod przykryciem przez ok. kwadrans.
Kurczaka kroimy w kostkę, zanurzamy w marynacie z sosu sojowego i przypraw (papryki, curry, kuminu). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z zamarynowanym kurczakiem.
Ryż odsączamy z wody. Łączymy z podsmażonym kurczakiem. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Pyszności! A ja właśnie posilam się zupką chińską ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie. Lekkie i pożywne. Tęsknie za ryżem, muszę nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńlekko, smacznie i szybko - to lubię!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, nigdy nie dodawałem kalafiora, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, a jeśli dodatkowo szybko się robi, to mnie nie trzeba dłużej przekonywać :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń