Piersi kurczaka zapiekane pod fetą z warzywami
Przemyciłam wczoraj do kuchni odrobinę śródziemnomorskich smaków - oregano, bazylia, tymianek, feta i papryka zwieńczyły moje poszukiwania pomysłu na niedzielny obiad. Było lekko, aromatycznie i orzeźwiająco.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 2 czerwone papryki,
- 1 długi zielony ogórek,
- 100 g sera typu feta,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek,
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka oczyszczamy. Marynujemy w mieszance oliwy z oliwek i suszonych ziół przez conajmniej godzinę. Po zamarynowaniu doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu (po ok. 3 minuty z każdej strony).
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę. Ogórka obieramy, ok. 5 cm kroimy w drobną kostkę, resztę przekrawamy na pół i wzdłuż, wydrążamy tak, by powstały 4 łódeczki. Ser feta rozdrabniamy widelcem.
Podsmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy częścią pokruszonej fety i drobno pokrojonej papryki oraz kawałkami ogórka.
Pozostałą fetę łączymy z resztą pokrojonej papryki. Doprawiamy ziołami. Powstałą masą faszerujemy łódeczki z ogórka.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, posypujemy ziołami, polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Wszystko zapiekamy w średnionagrzanym piekarniku (kurczaka ok. 30 minut, warzywa przez 20 minut).
Gotowe!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 2 czerwone papryki,
- 1 długi zielony ogórek,
- 100 g sera typu feta,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek,
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka oczyszczamy. Marynujemy w mieszance oliwy z oliwek i suszonych ziół przez conajmniej godzinę. Po zamarynowaniu doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu (po ok. 3 minuty z każdej strony).
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę. Ogórka obieramy, ok. 5 cm kroimy w drobną kostkę, resztę przekrawamy na pół i wzdłuż, wydrążamy tak, by powstały 4 łódeczki. Ser feta rozdrabniamy widelcem.
Podsmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy częścią pokruszonej fety i drobno pokrojonej papryki oraz kawałkami ogórka.
Pozostałą fetę łączymy z resztą pokrojonej papryki. Doprawiamy ziołami. Powstałą masą faszerujemy łódeczki z ogórka.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, posypujemy ziołami, polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Wszystko zapiekamy w średnionagrzanym piekarniku (kurczaka ok. 30 minut, warzywa przez 20 minut).
Gotowe!
uwielbiam zapiekaną fetę! To danie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńno taki niedzielny obiad to ja rozumiem :) przegryzłabym to wszystko kalamatami i bylabym w niebie
OdpowiedzUsuńOstatnio zakochałam się w fecie. Na ciepło świetna :D
OdpowiedzUsuńŚródziemnomorskie klimaty bardzo ładnie pachną a jeszcze lepiej smakują:)
OdpowiedzUsuńzapisuję, bo w ten sposób jeszcze nie robiła, a i fety na ciepło chyba nie jadłam
OdpowiedzUsuńum...moje klimaty:) musi pięknie pachnieć...
OdpowiedzUsuńJejku, jak dużo się dzieje na tym kawałku mięsa i w jego towarzystwie.. bardzo zachęcająca komozycj :)
OdpowiedzUsuń