Paprykowe curry z dorszem
Uwaga eksperyment! Postanowiłam połączyć tradycyjne smaki curry z papryką, selerem naciowym i rybą. Wydawać by się mogło, że seler naciowy ma się do tego towarzystwa jak piąte koło do wozu. Nic bardziej mylnego! Smaki doskonale się połączyły w kwaśno - ostrą kompozycję z delikatnym posmakiem orientu. Warto spróbować!
Składniki:
- 750 g filetów z dorsza,
- 3 papryki,
- 2 cebule,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 4 łyżki słodkiej papryki,
- 2 puszki pomidorów,
- 200 ml śmietany 18%,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżka garam masala,
- 2 łyżki curry,
- pół łyżeczki mielonego chilli,
- sól, pieprz
Filety z dorsza myjemy. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek mieszamy z tymiankiem i 1 łyżką mielonej papryki. Zanurzamy w niej rybę i odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę oraz selera naciowego myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystko kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy przez 10 minut, by warzywa zmiękły. Dolewamy pomidory z puszki. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, powoli dolewamy śmietanę, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (pozostałą paprykę, cukier, curry, garam masalę chilli, sól i pieprz). Gotujemy pod przez ok. pół godziny.
Zamarynowanego dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 minut. Delikatnie łączymy z ugotowanym sosem
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Składniki:
- 750 g filetów z dorsza,
- 3 papryki,
- 2 cebule,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 4 łyżki słodkiej papryki,
- 2 puszki pomidorów,
- 200 ml śmietany 18%,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżka garam masala,
- 2 łyżki curry,
- pół łyżeczki mielonego chilli,
- sól, pieprz
Filety z dorsza myjemy. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek mieszamy z tymiankiem i 1 łyżką mielonej papryki. Zanurzamy w niej rybę i odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę oraz selera naciowego myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystko kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy przez 10 minut, by warzywa zmiękły. Dolewamy pomidory z puszki. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, powoli dolewamy śmietanę, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (pozostałą paprykę, cukier, curry, garam masalę chilli, sól i pieprz). Gotujemy pod przez ok. pół godziny.
Zamarynowanego dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 minut. Delikatnie łączymy z ugotowanym sosem
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
dla mnie bomba:) seler naciowy bardzo lubię i często gęsto go dodaję. wprawdzie nigdy nie robiłam takiego curry- ale pomysł jest świetny:)
OdpowiedzUsuńpyszne musi być takie danie :)
OdpowiedzUsuńzjadlabym ze smakiem takie danie:)
OdpowiedzUsuńpyszne kolorowe danie. wow.
OdpowiedzUsuńTakie paprykowe curry musi być przepyszne! Bosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo udany eksperyment - wyglada oblednie i nie watpie, ze smakuje rownie dobrze! Ty to jednak potrafisz... :)
OdpowiedzUsuńOjojoj jak tu U Ciebie pysznie Madziu:-)
OdpowiedzUsuń