Paprykowe curry z dorszem

Uwaga eksperyment! Postanowiłam połączyć tradycyjne smaki curry z papryką, selerem naciowym i rybą. Wydawać by się mogło, że seler naciowy ma się do tego towarzystwa jak piąte koło do wozu. Nic bardziej mylnego! Smaki doskonale się połączyły w kwaśno - ostrą kompozycję z delikatnym posmakiem orientu. Warto spróbować!

Składniki:
 - 750 g filetów z dorsza,
 - 3 papryki,
 - 2 cebule,
 - 4 łodygi selera naciowego,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek,
 - 1 łyżka suszonego tymianku,
 - 4 łyżki słodkiej papryki,
 - 2 puszki pomidorów,
 - 200 ml śmietany 18%,
 - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 płaska łyżeczka cukru,
 - 1 łyżka garam masala,
 - 2 łyżki curry,
 - pół łyżeczki mielonego chilli,
 - sól, pieprz



Filety z dorsza myjemy. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek mieszamy z tymiankiem i 1 łyżką mielonej papryki. Zanurzamy w niej rybę i odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę oraz selera naciowego myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystko kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy przez 10 minut, by warzywa zmiękły. Dolewamy pomidory z puszki. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, powoli dolewamy śmietanę, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (pozostałą paprykę, cukier, curry, garam masalę chilli, sól i pieprz). Gotujemy pod przez ok. pół godziny.
Zamarynowanego dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 minut. Delikatnie łączymy z ugotowanym sosem
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Komentarze

  1. dla mnie bomba:) seler naciowy bardzo lubię i często gęsto go dodaję. wprawdzie nigdy nie robiłam takiego curry- ale pomysł jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadlabym ze smakiem takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie paprykowe curry musi być przepyszne! Bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuję przepis, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super! Pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo udany eksperyment - wyglada oblednie i nie watpie, ze smakuje rownie dobrze! Ty to jednak potrafisz... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojojoj jak tu U Ciebie pysznie Madziu:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty