Krem z kukurydzy z indyjską nutą

Wiadomo, kiedy człek chory, nie ma ochoty na jedzenie. Co dopiero mówić o gotowaniu! Miało być szybko i rozgrzewająco, co by trochę zarazków przegonić. W internecie znalazłam kilka przepisów na zupę z kukurydzy, ale jakoś żaden mnie nie przekonał. Ten poniższy to nic innego jak swobodne podejście do tematu kuchni indyjskiej. Całkiem udane podejście, słodki smak kukurydzy łamią intensywne przyprawy, a dodatek pomidorów dodaje odrobiny swojskości..

Składniki:
 - 2 puszki kukurydzy (po ok. 400 g),
 - 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
 - 1 puszka mleczka kokosowego,
 - 1 puszka pomidorów bez skórki,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 1 cebula,
 - 3 ząbki czosnku,
 - ok. 4 cm kawałek imbiru,
 - 2 łyżki curry,
 - 1 łyżka sproszkowanej kolendry,
 - 1 łyżeczka mielonego kuminu,
 - sól, pieprz



Drobno posiekaną cebulę podsmażamy razem ze startym czosnkiem i rozdrobnionym imbirem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy kumin, kolendrę oraz curry. Mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty, by przyprawy uwolniły aromat.
Do gotującego się bulionu wrzucamy cebulę podsmażoną z przyprawami, mleczko kokosowe, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!

Komentarze

  1. Ciekawa zupa, chętnie bym spróbowała. Muszę pokombinować coś w tym kierunku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno założyłam bloga.Zajrzyj tam,proszę w wolnej chwili-zależy mi na Twojej opinii,także krytycznej.Wszystkiego dobrego w NOWYM roku,pozdrawiam dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy z kukurydzy są pyszne :) A z dodatkiem pomidorów i takich przypraw ta Twoja musi być rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty