Karnawałowe przekąski z ciasta francuskiego i chorizo
Dziś pikantna przekąska, która sprawdzi się na karnawałowej imprezie. Wiele przedsylwestrowych googlowych odsyłań do bloga pochodziło z zapytań o pomysły na ciasto francuskie. Oto więc gorące ciacha a'la latino..
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 g chorizo,
- kilka suszonych pomidorów,
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szczypta mielonego chilli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do niej drobno pokrojone chorizo i suszone pomidory. Smażymy przez ok. 5 minut. Łączymy z czerwoną fasolą i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy chilli, słodką papryką, solą oraz pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziewamy dowolnie uformowane przekąski z ciasta francuskiego.
Przed włożeniem do piekarnika ciastka smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 g chorizo,
- kilka suszonych pomidorów,
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szczypta mielonego chilli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do niej drobno pokrojone chorizo i suszone pomidory. Smażymy przez ok. 5 minut. Łączymy z czerwoną fasolą i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy chilli, słodką papryką, solą oraz pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziewamy dowolnie uformowane przekąski z ciasta francuskiego.
Przed włożeniem do piekarnika ciastka smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Swietnie wygladaja! Podoba mi sie to meksykanskie nadzienie :)
OdpowiedzUsuńpropably more hot than any latino lover ;)
OdpowiedzUsuńmusiały być przepyszne. Ostatnio zakochałam się w ciescie francuskim
OdpowiedzUsuńpropozycja podania i sam przepis zwalił mnie z nóg..Wieki nie jadłam chorizo , a takie danie iście karnawałowe :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna propozycja! ciasto francuskie i u mnie królowało na stole - można z niego wyczarować wszystko praktycznie... :D
OdpowiedzUsuńŚwietne to nadzienie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Uwielbiam chorizo, a w połączeniu z ciastem francuskim musi smakować fantastycznie :D Można by też spróbować z ciastem filo... Koniecznie muszę zrobić takie przekąski!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam nic z chorizo, chętnie wypróbuję w połaczeniu z ciastem francuskim :)
OdpowiedzUsuńto mi ochoty narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuń